Мая Манолова: 700 000 тона храна се изхвърля, по-добре да се дава на бедните

Мая Манолова: 700 000 тона храна се изхвърля, по-добре да се дава на бедните
A A+ A++ A

"Близо 700 000 тона храни се унищожават годишно в страната, ако те се включат в употреба, в България няма да има гладни хора", това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по повод Националната кампания "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо".

Манолова обясни, че непосредствено преди брифинга е провела среща с всички браншови организации от хранителната промишленост.

"Поисках тяхната подкрепа за кампанията „Великден за всеки“. Браншовете заявиха своето желание да подкрепят инициативата с дарения на произвежданите от тях храни. Благодаря им, защото подкрепата за възрастните хора в деня на празника е много важна“, заяви Манолова. По думите ѝ, първоначалната идея за кампанията се променя в движение и всеки се включва с каквото може. „Лекари се включиха с безплатни прегледи, а студенти се включиха да организират кампанията „Купи и дари“, а сега и хранителния бранш заяви, че ще помогне с дарения в натура за българските пенсионери", отбеляза тя.

По време на срещата е било обърнато внимание и на това, че производителите на храните са най-наясно с проблемите по даряването на храни. „Има желание тази кампания да стане ежедневие, тоест от „Великден за всеки“ да се превърне във „Великден всеки ден", като направим облекчения в нормативните регламенти за това производителите и търговците на храни да могат при по-облекчен режим да даряват храни на нуждаещите се български граждани“, заяви Манолова. 

#Мая Манолова #храна #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници