Министерският съвет прие актуализираната отбранителна стратегия

Министерският съвет прие актуализираната отбранителна стратегия
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Правителството прие Национална отбранителна стратегия, която е актуализирана след извършения през миналата година междинен преглед на действащия от 2011 г. стратегически документ, съобщиха от правителствената информационна служба. Основните промени в документа са свързани с изменената стратегическа среда за сигурност и последиците от това. При анализа на средата за сигурност са отчетени новите рискове и заплахи, включително тези от хибриден характер.

Хармонизирани са задачите на въоръжените сили в съответствие с поетите съюзни ангажименти, като е отчетено, че успехът в борбата с хибридните заплахи ще зависи от синергията между националните отбранителни планове и тези на НАТО. Извършен е анализ на ресурсите за отбрана – човешки, информационни, материални и финансови.

Според документа отбраната на страната ще се осъществява в рамките и с прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и ефективно използване на националните отбранителни способности. Както и до сега армията ще има три основни задачи - отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност, и принос към националната сигурност в мирно време.

В отбранителна стратегия е записано, че мирновременният състав на армията се комплектува на професионален принцип. За доокомплектуване с личен състав и техника се изгражда и поддържа доброволен резерв. 

#правителство #Въоръжени сили #рискове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници