България ще иска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за автомобилите

България ще иска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за автомобилите
БГНЕС
A A+ A++ A

България ще поиска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за автомобилите, реши на дпнешното си заседание правителството. За целта страната ни ще подаде искане за дерогация от ДДС-директивата за ограничаване до 50 на сто правото на приспадане на данъчен кредит при придобиване и внос на определени видове превозни средства, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Горанов посочи, че днес е било одобрено и искането за дерогация от Европейската комисия по т.нар. ДДС директива. "Дерогацията е свързана с поетия ангажимент работодателските организации пред бизнеса, по аналог от други държави от ЕС, да поискаме опция за частично ползване на данъчен кредит за МПС (става дума за 50%). Нещо, което ще даде възможност, когато определени регистрирани по ДДС лица искат да използват комбинирано дадин актив, при облекчена процедура, с частично ползване на данъчен кредит да използват актива без да имат задължения по сложната система за отчетност, която изисква разделното ползване на активите и ДДС, свързана с личното ползване", обясни Горанов.

Става дума за данъка при лично ползване на активи, собственост на регистрирани по ДДС лица, което е известно като данък всеки ден или данък уикенд.

Според Горанов с изпращането на дерогацията, която съвпада и с решени подобни механизми от другите европейски държави, финансовият министър заяви, че смята че се стигат европейските стандарти и се намира баланс.

Горанов уточни, че дерогацията не обхваща леките автомобили. Горанов заяви също, че ако е била одобрена идеята да се включват в дерогацията и луксозни яхти и автомобили, сме щели да бъдем единствената държава в ЕС с облекчено ползване на яхти и самолети.

"Облекченията, ако трябва да се прилагат по отношение на бизнеса, едва ли трябва да са свързани с яхти", коментира той.



#ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници