Туск: Решенията за мигрантите и сделката с Турция не са съвършени, но така избегнахме политическа катастрофа

Туск: Решенията за мигрантите и сделката с Турция не са съвършени, но така избегнахме политическа катастрофа
БГНЕС
A A+ A++ A

Решенията, които намерихме и сделката с Турция не са съвършени. Но избегнахме политическа катастрофа, срутване на Шенген, загуба на контрол на границите и триумф на екстремизма. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург, където бе обсъдено споразумението в областта на миграцията между ЕС и Турция.

Европа не е в състояние да реши всички световни проблеми, понякога не успяваме да се справим със собствените си тревоги, подчерта Туск, цитиран от БТА.

Освен Гърция и България, има и други държави, които се нуждаят от нашата съпричастност, включително Италия и Малта, добави той. По неговите думи Либия не е Турция и с африканската държава, откъдето преминават много мигранти, не може да бъде договорено подобно споразумение за връщане на незаконно преминалите европейските граници.

По думите на Туск днес са необходими много повече усилия за допълнително разузнаване и наблюдение, за да бъдат овладени миграционните потоци.

Бежанците от Сирия бягат от фанатично и сляпо насилие, посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Има области, в които ЕС и Турция имат много различно виждане; въпреки сделката за мигрантите, нашето виждане за основните свободи и свободата на медиите не се променя, отбеляза той. Сътрудничеството с Турция е най-доброто сред възможните решения; винаги е по-добре да работиш със съседа, отколкото срещу него, обобщи Юнкер.

От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че Европа има нужда от сигурни граници, но не и да се превръща в крепост. Сега имаме възможност да покажем, че можем да работим с Турция в дух на доверие, добави той.

Джани Питела (социалисти и демократи) посочи, че прилагането на споразумението с Анкара трябва да се следи, и изрази опасение, че след няколко месеца може да има миграционна криза през Средиземно море. Не можем да изградим стена в морето, отбеляза той.

Сайед Камал (Европейски консерватори и реформатори) посочи, че Европа трябва да приложи поуките от миграционния прилив миналото лято. Трябва да изберем прагматизма пред идеализма и да покажем, че имаме справедлива и твърда система за предоставянето на убежище, призова той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) коментира, че ЕС се е опитал да прехвърли проблемите си на автократичен лидер, какъвто според него е турският президент Реджеп Ердоган. Дадохме на Ердоган ключа за портите на Европа, а сега му предоставяме възможност да контролира и медиите ни, коментира Верхофстат по повод сатиричните произведения срещу турския президент в Германия и последвалите реакции. Това е само началото на политиката на пазарене по турски, турският президент използва бежанците като политическо оръжие; сделката с Анкара не работи, добави Верхофстат.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) заяви, че Европа се отдалечава от стандартите си по отношение на споразумението с Турция. Напълно сме против да определяме Турция като "сигурна държава" под властта на Ердоган, добави тя.

Ребека Хармс (Зелени) заяви, че репортажите от Гръция показват разминаването между върховенството на закона и постигнатите решения в областта на миграцията. Преди да се занимаваме с положението в Турция, трябва да се уверим, че в Европа се съобразяваме със законите, посочи тя.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) отбеляза, че по данни на Европол "Ислямска държава" е изпратила в Европа 5000 джихадисти. От 1,8 млн. пристигнали в ЕС мигранти, сме върнали 300, добави той.

Харалд Вилимски (Европа на народите и свободата) коментира, че Холандия е взела "правилното решение" по повод референдума, с който холандските избиратели отхвърлиха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Европейската политика се движи в грешна посока, обобщи той.

#Туск #мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници