От 1000 до 1500 лв. глоба за шофиране без книжка, при второ нарушение скача до 5000 лв.

От 1000 до 1500 лв. глоба за шофиране без книжка, при второ нарушение скача до 5000 лв.
БГНЕС
A A+ A++ A


Глобите за водачи, които управляват автомобил без книжки, да станат между 1000 и 1500 лева за първо нарушение и от 3000 до 5000 лева за второ нарушение. Това са част от мерките, обсъждани от експерти по транспорта, "Пътната полиция" и народни представители.  С глоба до 1500 лева ще се наказват и собственици на автомобили, които предоставят превозно средство на неправоспособен водач.

Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев заяви по БНР, че може да се подобри събираемостта на глобите от нарушителите, която към момента е 30 процента. Той обясни, че се предлага обръщане на модела на събираемостта.

"В момента полицията търси нарушителите като използва доста голям ресурс за това нещо. Напомням, че събираемостта към момента е само 30 процента, а ние искаме да обърнем модела. Всъщност нарушителите да търсят полицията, като обвързваме "Гражданската отговорност" и техническия преглед на автомобилите, които са задължителните годишни елементи, със самите глоби. Това значи, че вие, ако искате да използвате някоя от тези услуги и отидете при доставчик на услугата, той да ви я откаже, тъй като вие дължите глоби на КАТ и по този начин обръщаме модела - хората да търсят полицията, за да видят какво не е изчистено в тяхното досие", коментира депутатът.

Обсъждано е още, че пътните полицаи, които са получили бонус или премия за наложена санкция, да носят отговорност, ако актът не мине в съда. Предстои предложенията да бъдат обсъдени в парламентарната транспортната комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.

#шофиране без книжка #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници