Мигранти нападнаха с камъни влак край Идомени, подпалиха вагон

Мигранти нападнаха с камъни влак край Идомени, подпалиха вагон
БГНЕС
A A+ A++ A

Две групи мигранти – афганистанци и кюрди, се сбиха днес на железопътната линия край Идомени /Сухово/. При сблъсъка е запален един вагон на близката влакова композиция, която също така беше замеряна с камъни. Гръцката полиция се намеси незабавно и овладя ситуацията.

Влаковата композиция, която пострада, е предоставена от властите на мигрантите за пренощуване. Там живеят цели семейства при изключително лоши условия, вместо да бъдат настанени в специалните за целта бежански лагери, които Атина трябваше да е подготвила още през миналата година. В същото време сред мигрантите, струпани в Идомени /Сухово/, продължават да се ширят слухове за нов масов протест срещу македонската граница. В тази връзка Скопие е изпратило допълнителни сили, за да подсили границата, изпълнявайки по този начин решенията на ЕС за затваряне на мигрантския път към Европа.

БГНЕС припомня, че ново напрежение възникна в края на миналата седмица на гръцко-македонската граница по вина на Атина. В неделя хиляди мигранти с викове „Аллах Акбар“ нападнаха с камъни македонските и европейски граничари, които пазят македонско-гръцката граница. Нападателите бяха отблъснати с цената на десетки ранени от страна на македонските сили.

Брюксел поиска на 11 април 2016 г. от Гърция незабавно да изпрати мигрантите от Идомени /Сухово/ в предназначените за целта лагери във вътрешността на страната. ЕК също така призова неправителствените организации, които активно подпомагат мигрантите, да спрат да ги заблуждават с невярната информация, че могат да преминат гръцко-македонската граница. Едно подобно преминаване ще бъде грубо нарушение на постигнатите на 7-8 март договорености на срещата на върха на ЕС, които гласят, че Балканският маршрут е затворен за мигрантите от Гърция и те не могат да го използват, за да достигнат до Европа.

Македонският президент Георге Иванов призова снощи гръцките власти да сътрудничат и да започнат да изпълняват решението от Брюксел за закриване на Балканския маршрут. „Ако Гърция сътрудничи, няма да има инциденти и т.нар. доброволци няма да манипулират мигрантите в лагера Идомени /Сухово/“, добави той.

 

 

#Идомени #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай