Депутатите отхвърлиха два законопроекта за българския език

A A+ A++ A

След повече от два часа дебати депутатите отхвърлиха в сряда два законопроекта за опазване на българския език.

Единият беше внесен от Любен Корнезов от БСП, а другият – от Огнян Стоичков и Станислав Станилов от "Атака".

Мотивът на вносителите е, че в Конституцията е предвидено да бъде приет такъв закон. Аргументът на управляващите от ГЕРБ да отхвърлят текстовете пък е, че материята е уредена в над сто закона, предаде „Дневник".

Според Корнезов след приемането на конституцията са били внесени 12 проекта, два от които негови, но нито един не е влизал в пленарната зала.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който е филолог по образование, пое "тържествен ангажимент" под формата на реплики да посочва езиковите грешки, които допускат не само вносителите на проектите, но и всички, които ги подкрепят. Той посочи, че в самите законопроекти на Корнезов и на "Атака" има много грешки, не само пунктуационни и при използването на пълен и кратък член, но и логически.

„Ако приемем тези закони, вносителите първи трябва да бъдат санкционирани," каза Местан.

Според него закон за българския език няма да ни направи по-грамотни. Опитът чрез специална комисия или съвет за развитието на българския език, каквито са предвидени и в двата законопроекта, да регистрират езикови норми, противоречи на логиката на естественото развитие на езика, смята депутатът.

Андрей Пантев от БСП посочи, че опростачаването на езика не се спира със закони.

"Ти говориш добре български, значи си добър българин. Не говориш добре български, значи не си добър българин – така казват фашизоидите, тоталитаристите, комунистите", посочи Веселин Методиев от "Синята коалиция".

По думите му законът за българския език напомня за тоталитарните режими. Депутатът добави, че в парламентарната зала много добри идеи са ставали закони, но после са се използвали с репресивни цели.

#Парламент #Народно събрание #депутати #Любен Корнезов #Станислав Станилов #Лютви Местан #Веселин Методиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »