Три години затвор за ексшефката на Агенцията по вписванията

Три години затвор за ексшефката на Агенцията по вписванията
БГНЕС
A A+ A++ A


Бившата шефка на Агенцията по вписванията (АВ) Виолета Николова е осъдена от Софийския апелативен съд (САС) на 3 години затвор за раздадените 53 000 лева бонуси. Това съобщава "Правен свят".

Решението на САС е второ по делото, след като преди година Върховният касационен съд (ВКС) го върна на втората инстанция, която преди това беше оправдала Николова и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова. През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Десислав Любомиров осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Раина Иванова беше оправдана.

При второто разглеждане на делото, съставът на САС (Невена Грозева-председател, Пламен Дацов и Светла Букова-докладчик) е изменил присъдата само по отношение размера на наказанието на Николова, като го е намалил на 3 години. От решението е видно, че делото е гледано в отсъствието на бившата шефка на Агенцията по вписванията, въпреки че с последните изменения в Наказателно-процесуален кодекс, присъствието на подсъдимите за тежки престъпления е задължително пред втората инстанция.

НПК позволява изключения, когато отсъствието не пречи на делото, подсъдимият е в чужбина и няма уважителни причини за неявяването му, както е и в конкретния случай. Още в хода на делото пред САС преди година стана ясно, че Виолета Николова е с тежко онкологично заболяване и се лекува в Англия. От решението на съда пък е видно, че още преди да се разболее, тя се е установила и работи на Острова.

За длъжностно присвояване в големи размери предвиденото наказание е от 3 до 15 години затвор, но според САС наказанието на Николова трябва да е минималното от 3 години. Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да измени присъдата, като в решението се казва, че то "независимо от проведеното химио и лъчелечение с отзвучаващи усложнения, налага бъдещо проследяване". Здравословните проблеми на Николова довели и до задълбочаване на депресивни преживявания, които започнали още към 2008 г., което също е отчетено от САС. Не на последно място съдът подчертава, че разследването и делото продължават вече 5 години. Според съда наказание от 5 години затвор "би било проява на ненужна репресия".

Въпреки тези съображения, САС е единодушен, че няма основания за условно наказание за Николова. "При очертаната по-горе конкретна тежест на престъплението с оглед обстоятелствата, при които е извършено, и размера на причинената вреда от лице, натоварено с отговорна функция в администрацията, несъмнено се налага извода, че поправителното въздействие спрямо подсъдимата и предупредителното такова спрямо обществото, би се постигнало само с ефективното му изтърпяване.

Установеното по делото здравословно състояние на Николова не бе счетено както налагащо съществено смекчаване на отговорността ѝ, така и приемане на същото като самостоятелно основание за отлагане изтърпяването на наказанието. За така приетото съдът отчете установеното на този етап адекватно и успешно проведено лечение на Николова извън територията на страната, където се е установила да живее и работи още преди заболяването си, като бъдещото ѝ здравословно състояние не би могло да се предвиди. Обективната невъзможност за последното произтича и от отсъствието на лицето от страната, създаващо затруднение за извършването на пълно експертно изследване, включващо личен преглед", се казва в решението на съда.

Дали състоянието на Николова позволява да стои в затвора, според САС е въпрос, относим към изпълнението на наказанието и няма отношение към преценката при налагането му. Според съда това наказание е достатъчно и не се налага конфискация на имущество, каквото искане е имала прокуратурата.

#Агенция по вписванията #Виолета Николова #три години затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници