ЕС готов да наложи визи на САЩ и Канада

ЕС готов да наложи визи на САЩ и Канада
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз изрази готовност да наложи временно визи за гражданите на САЩ и Канада. Причината е, че двете държави все още не са отменили визовия режим за всички страни-членки.

Срокът, който е бил поставен на Вашингтон, е 24 месеца и той изтича. Ако това не стане, европейското законодателство задължава Еврокомисията да приеме реципрочни мерки. Решението ще се обсъди следващия вторник на заседание на комисарите, потвърди говорителят Мина Андреева.

''Ако се установи липса на реципрочност във визовия режим на 12 април 2016г., Комисията ще бъде принудена да издаде решение за временно прекратяване на безвизовото пътуване за срок от 12 месеца. Това е записано в регламента и нашите американски партньори го знаят,'' каза тя, цитирана от БНР.

В момента американци и канадци пътуват без визи в целия Евросъюз, а в същото време САЩ и Канада позволяват безвизово пътуване само на граждани от по-старите западни страни-членки на Съюза. Брюксел настоява визите да паднат и за новоприсъединилите се като България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия.

 

 

#България #Кипър #Полша #Румъния #Хърватия #Полша #САЩ #Канада #ЕС #визов режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници