Калфин: На над 5000 семейства са спрени помощите, защото децата им не посещават училище

Калфин: На над 5000 семейства са спрени помощите, защото децата им не посещават училище
БГНЕС
A A+ A++ A

"Когато говорим за средства и за специални програми, трябва да знаем, че българските граждани имат права, но и задължения". Това заяви вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в рамките на форум за ромската интеграция. Относно отпадането на ромските деца от училище, Калфин посочи, че посещението на училище е задължително по закон до 16-годишна възраст.

За целта има различни методи, посочи той и допълни, че през миналата година на над 5000 семейства са спрени помощите, защото децата им не посещават училище. Това е така, защото са засилени санкциите, каза още Калфин.

"Опитваме се да създадем възможности там, където имат затруднения и така да бъдат насочени помощите, че да позволят на децата да ходят на училище. Това са и новите промени в Закона за малолетните майки", заяви той. Спирането на социалните добавки има своя ефект, но не само той ще реши проблема.

Има много средства, които се разходват за подобряване на градската среда, за образование, които са насочени към всички български граждани. С новите програми, които разработваме сега мисля, че средствата трябва да стигнат до тези, които имат нужда, допълни вицепремиерът.

Идеята, според него е, с евро и с български средства, да се даде възможност там, където има хора в по-тежко положение, да им се дадат възможности за по-добър живот. Според него парите трябва да отидат за образование, за професионална квалификация, благоустройство - дейности, които ще дадат възможност на човек в уязвимо положение да вземе сам в ръцете си бъдещето си, а да не разчита на социални плащания единствено.

#роми #интеграция #Калфин #социални помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници