Следите на хакерската атака срещу "Мосак Фонсека" водели към Европа

Следите на хакерската атака срещу "Мосак Фонсека" водели към Европа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Следите на хакерската атака, довела до проникване в компютърната система на панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека", водят към Европа, съобщи в интервю за Асошиейтед прес един от партньорите основатели на фирмата Рамон Фонсека.

Той отказа да обясни на какво се основава този извод и кой го е направил. "Не мога да кажа повече, защото по това дело в момента се води разследване", каза юристът, цитиран от БТА. Фирмата е специализирана в създаване на офшорни компании.

Фонсека каза още, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява незначителният брой имена на американци в т.нар. "Панамски документи" за офшорките, публикувани досега от Международния консорциум на разследващи журналисти. Юристът поясни, че той и неговият партньор Юрген Мосак по традиция имат работа с клиенти в страните от Европа и Латинска Америка.

От публикуваните документи стана известно, че 3,5 хиляди собственици на акции на офшорни компании (при регистрацията) са представили на фирмата адреси в САЩ. Това обаче не значи, че тези лица са американски граждани, писа по-рано вестник "Ню Йорк таймс".

Външният министър и вицепрезидент на Панама Исабел Сейнт Мало де Алварадо каза вчера, че нейното правителство се отнася сериозно към воденето на финансовата и юридическата дейност и действията на една частна фирма не следва да се приравняват към държавата.

В интервю за телевизионния канал "Телеметро", цитирано от ТАСС, тя добави, че администрацията на президента Хуан Карлос Варела се ръководи от принципите на прозрачността и нулевата толерантност към нарушенията.

"Ние няма да позволим за Панама да съдят по публикации, свързани с работата на една адвокатска кантора. Действията на тази фирма трябва да бъдат разграничени от действията на Република Панама", подчерта Исабел Алварадо.

Президентът Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама след изтичането на 11,5 милиона документа от панамската правна фирма "Мосак Фонсека", помагала за създаване на офшорни компании на богати и известни хора от целия свят.

Той каза, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

#офшорна зона #Панама #документи #хакер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници