Кунева: На 15 септември всяко дете ще бъде с буквар, който ще се използва до края на първия срок

Кунева: На 15 септември всяко дете ще бъде с буквар, който ще се използва до края на първия срок
БГНЕС
A A+ A++ A

Всяко дете ще бъде с буквар на 15 септември и този буквар "ще служи" в първи клас до края на първия срок, а от втория срок първокласниците започват с читанката. Към буквара ще има текстове, по които учениците да могат да сричкуват, тъй като е променена поредността за изучаване на буквите, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на актуални въпроси на депутати на заседанието на парламентарната образователна комисия.

"Учебник по история, нов за пети клас ще има, този учебник, сме се разбрали след много дълги разговори с издателите и те обещават да го направят до 15 ноември, аз слагам още десет дни срок, но през ноември учениците ще имат учебник по история", увери министър Кунева. Тя отбеляза, че в историята за пети клас ще има нов материал, който в момента се учи в седми клас. "Ако учителите имат много силно желание да използват някои от учебните единици от седми клас, те могат да направят копие, дори министерството ще намери начин как да бъдат остойностени, но без въпросите, терминологията и научният апарат за седми клас", обясни министър Кунева. По думите й така учениците ще могат да разберат съответния урок.

От новата учебна година с нови учебници трябва да са учениците в първи и в пети клас, но според издатели сроковете са много кратки за написването и издаването им.

Министър Кунева заяви, че Законът за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от август 2016 г., няма да бъде отлаган и отбеляза, че той е подготвян десет години и е чакан от родители и учители. В отговор на въпрос на депутата от "БСП Лява България" Стоян Мирчев вицепремиерът коментира, че "няма хаос в образованието" и Кунева се е уверила в това при срещите си с учители в страната.

В отговор на въпрос от Реформаторския блок министър Кунева съобщи, че през май за първи път ще е готов математически модел, чрез който университетите ще могат да видят как финансово ще им се отразят промените в Закона за висшето образование, свързани с подобряване на качеството. Смятам, че повечето от университетите ще намерят правилния начин, за да останат с достатъчен брой студенти, но едновременно с това да бъдат концентрирани в качеството на образованието, заяви министър Кунева.

Източник: БТА

#буквар #учебници #Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници