Турската полиция задържа близо 70 души за връзки с Фетулах Гюлен

Турската полиция задържа близо 70 души за връзки с Фетулах Гюлен
A A+ A++ A

Турската полиция задържа 68 бизнесмени, местни представители на властта и учители, в рамките на нови акции срещу привърженици на противника на турските власти Фетулах Гюлен.

Задържаните са обвинени във връзки с Гюлен, който според президента Реджеп Ердоган е ръководител на т. нар. паралелна държава, целяща да свали от власт Ердоган. Координираните акции са проведени в 22 региона на Турция, сред които влиза и Истанбул, Анкара, Анталия и Газинтеп в близост до сирийската граница.

Издадени са заповеди за ареста на общо 120 души, като се предполага, че останалите издирвани хора вече са зад граница.
Сред задържаните има бизнесмени, ръководители на благотворителни организации, лектори, учители и общински служители.

От началото на 2014 г. - веднага след мащабния корупционен скандал в края на 2013 г., в който беше замесен и самият Ердоган, турските власти засилиха преследването на приближени на Гюлен, но днешната операция е една от най-мащабните до сега.

Независимо че живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г., Гюлен все още има голямо влияние в Турция. Според властите той има множество привърженици в полицията, съдебната система и медиите. До сега е имало редица законови атаки срещу структури, свързващи се с Гюлен. При поредната от тях турските власти поеха контрола над един от основните опозиционни медии в Турция – в. „Заман“, който се свързва с Гюлен.

#полиция #бизнесмен #учител #акции #Фетулах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »