Към Турция потегли първият ферибот с мигранти от Гърция

Към Турция потегли първият ферибот с мигранти от Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес започва връщането на нелегални мигранти от Гърция в Турция на базата споразумението между ЕС и Анкара. Стотици мигранти тази сутрин пристигнаха на пристанищата на гръцките острови Хиос и Лесбос. Гърция и Турция поеха голям ангажимент 500 души да бъдат изпратени обратно още днес.

Атина и Брюксел на този етап отказват официално да коментират точния брой. Връщаните хора ще бъдат сирийци, афганистанци и пакистанци. Турция подготвя два центъра за регистрация за мигрантите. Работата по изграждане на тези центрове започна в курорта Чешме, провинция Измир, точно срещу гръцкия остров Хиос, към който се насочват много мигранти.

Другият център върху площ от 500 кв. метра се намира близо до пристанището. В центъра ще има палатки, където мигрантите ще бъдат регистрирани, ще им се вземат пръстови отпечатъци и ще бъдат преглеждани от санитарните служби. Намерението на властите в Турция да приемат обратно бежанци и да изграждат лагери за тях след споразумението с ЕС бе посрещнато с категорично неодобрение, първият протестен митинг се състоя в събота в южния град Измир, припомня кореспондентът на БГНЕС от южната ни съседка


#Турция #Гърция #мигранти #ферибот #ЕС #граница #пакистанци #сирийци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници