Гърция: Анкара ще приема обратно всички нелегални мигранти

Гърция: Анкара ще приема обратно всички нелегални мигранти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Законът бе приет с мнозинство от 169 от присъстващите 276 депутати”, заяви председателят по време на заседанието Тасос Куракис. Гласувалите „за” включват както членовете на управляващото мнозинство от СИРИЗА и „Независими гърци”, така и тези от опозиционните ПАСОК и центристката „То Потами” предаде АФП.

Нормативният акт е съобразен със сделката ЕС-Турция, според която Анкара ще приема обратно всички нелегални мигранти, които се опитват да влязат в Европа, а от своя страна европейските страни ще приемат регистрирани сирийски бежанци.

„Законът бе приет с мнозинство от 169 от присъстващите 276 депутати”, заяви председателят по време на заседанието Тасос Куракис. Гласувалите „за” включват както членовете на управляващото мнозинство от СИРИЗА и „Независими гърци”, така и тези от опозиционните ПАСОК и центристката „То Потами”.

Депутатите на дясната „Нова демокрация” гласуваха против конкретното предложение, но за условията на сделката ЕС-Турция, докато комунистите от ККЕ и неонацистите от „Златна зора” са против и двете. Гласуването на закона идва само дни преди заплануваното първо връщане на мигранти от Гърция в Турция. То трябва да започне следващия понеделник.

„Тече подготовката да започне връщането на хора, чийто молби за убежище бъдат обявени за неприемливи и такива, които не са поискали защита”, заяви говорителката на ЕК Мина Андреева. Идеята на гласуването в Гърция е в националното законодателство да влезе директивата на ЕС, която при определени условия позволява връщането на мигранти от съюза в трети страни. На базата на постигнатото миналия месец споразумение това е Турция. Друга част от закона цели подсилване на службите, отговарящи за даването на убежище в Гърция.


#мигранти #бежанци #Гърция #Турция #закон #ЕС #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници