Петролните анализатори повишават прогнозите за цените на "черното злато" за първи път от 10 месеца

Петролните анализатори повишават прогнозите за цените на "черното злато" за първи път от 10 месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Анализаторите на петролните пазари повишиха своите прогнози за цените на “черното злато“ за пръв път от десет месеца насам, но в същото време изразиха предпазливост относно ралито на цените в близкосрочен план, показват резултати от последно проучване на агенция Ройтерс. 

Участвалите 31 анализатори в последното проучване прогнозират повишение на средната цена на петрола сорт брент през настоящата година до 40,90 долара за барел спрямо 40,10 долара за барел при предходното аналогично месечно прочуване и средна цена на американския лек суров петрол около 39,70 долара за барел, съобщава БНР.

Това представлява първо повишение на прогнозите за цените на “черното злато“ от 10 месеца насам, като анализаторите цитират две основни причини за техните нови малко по-високи прогнози: перспективата за постигане на споразумение сред най-големите световни производителки на петрол на тяхната среща на 17-и април за замразяване на добивите им на януарските нива и понижението на шистовите добиви на ценната суровина в САЩ. За второто тримесечие на настоящата година те прогнозира средна цена на петрола сорт брент около 38,60 долара за барел.

Последното проучване на Ройтерс също така показва, че повечето анализатори са съгласни, че няма причини петролните цени да се върнат обратно към техните 12-годишни дъна от края на януари под 30 долара за барел. Според тях обаче, по-слабите прогнози за потреблението в световен план и отслабващите икономически перспективи могат да ограничат възможността за по-нататъшно сериозно поскъпване на “черното злато“.

Днес петролът се търгува в малко по-ниски нива, но след като през март поскъпна с близо 14% - най-добро месечно повишение от близо година насам. Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,63% към 38,10 долара за барел, след като вчерашната търговия приключи с месечен растеж от 13,5% (най-солидно повишение от април 2015-а) и тримесечно поскъпване на “черното злато“ с 3,67%.

Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с 0,42% към 40,16 долара за барел, но след като през първото тримесечие на годината се повишиха с цели 8,61% - първо нарастване на тримесечна база от периода април - юни 2015-а година.

 

#анализатори #петрол #цени #фючърси #шистов петрол #Брент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници