В Букурещ ще бъде построена гигантска джамия

В Букурещ ще бъде построена гигантска джамия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източници от екипа на румънския президент Клаус Йоханис съобщиха, че е дадена зелена светлина за изграждането на огромна джамия в Букурещ, пише румънският унгарскоезичен Magyar.Sz, цитиран от Агенция Фокус.

Идеята за построяването на джамията е дадена още през 2004 г. от тогавашния министър-председател на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата му с неговия румънски колега Андриан Нъстасе. Правителството на Румъния се съгласи с това, стига в замяна в Истанбул да бъде построена православна църква.

На срещата си през 2015 г. в Истанбул с Ердоган, по време на което двамата посетиха строежа на църквата, президентът Йоханис го определи за „красиво доказателство за солидарността между двете страни“. Тогава той каза , че се стреми за ускоряване на процеса за издаване на разрешително за строеж на джамията в Букурещ.

Договор за изграждането на джамията от 11 хил. кв. м. и за прехвърляне на парцел е бил подписан през 2015 г. от румънския министър на културата Виктор Опашчи и от главния мюфтия на страната Юсуф Мурат. Според него държавата ще даде безвъзмездно за 49 години на мюсюлманската общност парцел северно от столицата при условие, че на мястото освен джамията ще бъдат изградени и библиотека и социален център.

За сравнение салонът на джамията "Баня баши" в центъра на София е едва 33 на 27 метра или 891 кв. метра.

Ето и малко данни за етническата структура на населението на северната ни съседка:

Процент Мюсюлмани (процента): За този индикатор, Световната банка предоставя данни за Румъния от 1960 г. до 2013 г. Средната стойност за Румъния през този период е 0.31 процента при минимум от 0 процента през 1977 г. и максимум от 1 процента през 1960 г.
Населението на страната е 19 599 506 (2011 г.). Според последното преброяване (2002 г.) християните са 99% от населението, от тях 86,8% са православни, 7,5% са протестанти и 4,7% католици, мюсюлманите са 0,3%, неопределени хора са 0,7% и 0,1% са атеисти. Етнически румънците съставляват 89,5 % от населението.

 

#Румъния #Букурещ #джамия #Турция #строеж #църква #Ердоган #мюфтия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници