Проф. Атанас Тасев: Токът може да поскъпне, но не заради либерализацията, а заради финансовия дефицит в сектора

Проф. Атанас Тасев: Токът може да поскъпне, но не заради либерализацията, а заради финансовия дефицит в сектора
БГНЕС
A A+ A++ A

Очакванията цените на тока да се понижат заради либерализацията са прекалено оптимистични и нямат икономическото основание. Това каза в сутрешния блок на радио Фокус енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той обясни, че е възможно поскъпване на електроенергията, но то няма да е заради либерализацията, а заради натрупаните досега дългове. „Поскъпването е от това, че ще трябва да си плащаме дълговете, които сме натрупали. Много важното нещо, което стана през миналата година, дори аз го нарекох „тихата революция в енергетиката“ и след това и самите официални говорители подеха тази теза – бяха предприети много законови промени, които прекратиха текущия дефицит“, обясни проф. Тасев и допълни, че дефицитът с натрупване е бил около 700 милиона лева годишно.

„Ако той беше оставен, в края на преференциалния период трябваше да плащаме общо около 13-14 милиарда. Това е спряно, но докато се спре този процес, бяха натрупани милиард и половина, може и повече, които трябва да бъдат ликвидирани“, каза още експертът.

Проф. Тасев обясни, че либерализацията дава възможност на потребителите да сменят доставчика си, ако не са доволни. Той добави, че ще се засили конкуренцията и доставчиците ще предоставят освен енергията и други допълнителни пакетни услуги, което ще подобри качеството.

#Тасев #либерализация #дефицити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници