От утре битовите потребители могат да излязат на свободния пазар на ток. Не бързайте и се пазете от измами! - предупреждава КЕВР

От утре битовите потребители могат да излязат на свободния пазар на ток. Не бързайте и се пазете от измами! - предупреждава КЕВР
БГНЕС
A A+ A++ A

От утре, 1 април, битовите потребители ще могат, ако желаят, да излязат на свободния пазар на ток. Тези дни Комисията за енергийно и водно регулиране издаде и инструкции за реда и начина, по който това да става.

Вече всички битови потребители могат да излязат на свободния пазар, но това не е задължително, подчерта председателят на омисията за енеригйно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.

С приемането на тази инструкция  и влизането на стандартизираните товарови профили от утре отпадат фактически всички препятствия пред българските потребители на електроенергия да сменят своя доставчик. Инструкцията съдържа ясни и кратки правила. Смяната на доставчик е безплатна услуга. След избиране на нов доставчик, потребителят може да го смени и него, може и да се върне на  регулирания пазар. При смяна на доставчика инструкцията е задължителна за спазване, но самата смяна на доставчика не е задължителен акт.

Иван Иванов съветва потребителите да бъдат изключително внимателни при преминаването от регулирания към свободния пазар:

Моят апел към българските потребители е да подходят наистина отговорно и да се информират добре, когато решат да сменят своя доставчик. Да се информират за търговците, които предлагат подобна услуга, за да направят добрия избор.

Той допълни, че не очаква на първо време голям интерес към смяна на доставчика от страна на потребителите. В подкрепа на твърдението си, той даде пример с чешкия регулатор. В Чехия либерализацията е продължила 6 години и през първите 3 години не имало интерес за смяна на доставчика.

Ако потребителят не е доволен от избрания от него нов доставчик, той може да смени и него и да се върне на регулирания пазар, припомни Иван Иванов. Той уточни, че "при смяна на доставчика, Инструкцията е задължителна за спазване, но самата смяна на доставчика не е задължителен акт, което означава че потребителите на електрическа енергия на регулирания пазар имат право да останат на него". Те „имат право да изчакат либерализирането на целия този процес, на смяна на доставчик, да направят своя най-добър избор и да се предпазят евентуално от търговци, които биха нарушили правилата“ обясни председателят на КЕВР.

Иван Иванов уточни, че в Инструкцията са записани всички действия, които трябва да бъдат извършени от потребителя без излишно административно натоварване. „И в същото време, когато един битов потребител избере един доставчик или търговец трябва да направи това с нотариално заверено пълномощно. Това е изрично направено, за да се избегне риска от измами. Част от търговците на електроенергия се противопоставиха енергично на това условие в инструкцията, но ние считаме, че поне на първо време трябва да предпазим битовите потребители у нас от измами“, обясни шефът на регулаторната комисия.



#КЕВР #смяна на доставчика #свободен пазар на ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници