Ден на труда под знака на гражданското недоволство в Европа

Ден на труда под знака на гражданското недоволство в Европа
Над 30 000 души взеха участие в първомайското шествие в центъра на руския град Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Милиони хора в целия свят отбелязаха Деня на труда с първомайски шествия, които в Европа преминаха под знака на народното недоволство срещу рестриктивните програми на правителствата, наложени от икономическата криза.

В Гърция и Франция шествията не бяха лишени и от политически нюанс пет дни преди решаващите избори в двете страни, предава „Фокус".

Хиляди гърци излязоха на улицата в столица Атина и други градове по случай Деня на труда, който в страната обикновено се отбелязва като „ден на общата стачка".

Според полицията близо 8000 поддръжници на близкия до комунистическата партия синдикат Фронт за борба на работниците са участвали в протест в Аспропиргос.

Служителите на завода там стачкуват вече шест месеца заради намаляването на работните заплати.

В Атина и Солун се проведоха демонстрации, организирани от синдикатите в частния и публичния сектор.

Демонстрациите се случват пет дни преди парламентарните избори, чийто резултат все още е несигурен заради ниската популярност на двете основни партии в страната – „Нова демокрация" и ПАСОК.

Над 100 хиляди души са участвали в шествията по случай Дена на труда в около 80 града в Испания.

Демонстрациите минаха под знака на икономическата криза, бюджетните съкращения и реформата на трудовия пазар, въведена от консерваторското правителство на Мариано Рахой в опит за намаляване рекордната безработица.

Зад голям плакат с надпис „Работа, достойнство, права. Те искат всичко да разрушат" десетки хиляди испанци преминаха през центъра на Мадрид, размахвайки малки червени знамена.

Протестиращите притеснението си, че реформата на трудовия пазар ще съкрати още повече работни места.

Според двата най-големи испански синдиката в демонстрациите в цялата страна са участвали близо милион души, като само в Барселона демонстрантите са били 100 000. По данни на полицията пък в града е имало едва 15 000 демонстранти.

Десетки хиляди французи се събраха и в различни градове на Франция за Деня на труда, където тазгодишните демонстрации се провеждат на фона на засиленото напрежение между синдикатите и президента Никола Саркози.

Близо 20 000 демонстранти се събраха в Лион, между 10 000 и 40 000 в Тулуза, около 6000 души в Рен и 12 000 в Бордо за шествията и демонстрациите по случай 1 май.

Особено силно се усещаше враждебността на синдикатите срещу Никола Саркози в град Рен, въпреки че лозунги срещу действащия президент не липсваха и в останалите градове.

Така политическата тема присъстваше наред с традиционните социални призиви за солидарност, трудова заетост, повишаване на покупателната способност, пенсиите и заплатите.

Освен това във френската столица се проведе и демонстрация на привърженици на Марин льо Пен и оглавяваната от нея партия „Национален фронт". Най-малко 3000 души се събраха пред Лувъра, като скандираха лозунги както срещу Никола Саркози, така и срещу Франсоа Оланд, които ще се изправят в решителен сблъсък на 6 май, за да определят бъдещия президент на Франция.

Десетки хиляди демонстранти се събраха, за да отбележат Деня на труда на площад „Таксим" в Истанбул.
Многохилядни синдикални кортежи се насочиха рано сутринта към площада, който беше затворен с метални бариери, за да се ограничи достъпът на шестващите. На площада бяха допускани хора само след обиски и проверка на сигурността.

Близо 20 000 полицаи са били мобилизирани, за да осигуряват безопасността по време на демонстрацията в Истанбул.

В шествието са взели участие поддръжници на всички политически движения в страната, феминистки организации и асоциации на хомосексуалните. В демонстрацията участваха и представители на кюрдското малцинство.

В Тунис около 20 000 души св включиха в първомайските шествия с призиви за създаване на работни места и национално единство. Шестващите излязоха на булевард „Хабиб Бургиба", който стана емблема на революцията в Тунис. В небето бяха пуснати бели и червени балони като символи на националното единство

„Хляб, свобода и национално достойнство", „Работа, свобода и национално достойнство", скандираха демонстрантите призивите на въстанието, което в началото на 2011 г. свали от власт президента Бен Али.

Над 30 000 души взеха участие в първомайското шествие в центъра на руския град Санкт Петербург. Сериозни нарушения на реда по време на шествието не е имало.

Преди началото на мероприятието полицията е иззела от младежи седем ножа, три устройства за самоотбрана „Удар", две сигнални светлини и четири газови спрея.

В Москва пък президентът на Русия Дмитрий Медведев и новоизбраният държавен глава Владимир Путин взеха участие в празнично шествие, посветено на отбелязвания в Русия Ден на Пролетта и Труда.

Президентът и премиерът, а също така кметът на Москва Сергей Собянин оглавиха шествието в центъра на руската столица. По време на акцията Путин и Медведев проведоха разговори с участниците в мероприятието.

По данни на московското управление на МВР в първомайската манифестация са взели участие около 120 000 души.

Много участници са носели плакати, сред които такива с надпис „Ние сме сила!", „Путин и Медведев! Напред Русия!" и „Трудещите се подкрепят Путин и Медведев".

#1 май #Ден на труда #Гърция #Турция #Испания #Русия #ПАСОК #„Нова демокрация" #Франция #Никола Саркози #Франсоа Оланд #Марин Льо Пен #Истанбул #Владимир Путин #Дмитрий Медведев #Сергей Собянин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници