ЕК ще пита Анкара за разстрела на бежанци в Турция

ЕК ще пита Анкара за разстрела на бежанци в Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисията смята да повдигне на преговорите с Анкара въпроса за разстрела на бежанци от Турция. Това съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто на пресконференция в Брюксел. Тя обяви това по повод появили се по-рано съобщения по този повод.

Еврокомисията смята да повдигне на преговорите с Анкара въпроса за разстрела на бежанци от Турция.

Това съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто на пресконференция в Брюксел. Тя обяви това по повод появили се по-рано съобщения по този повод.

Инцидентът е станал по турско-сирийската граница.

"Ние видяхме такива съобщения в пресата, но не разполагаме с информация, която да ги потвърждава. Еврокомисията ще повдигне този въпрос в контактите си с Турция“, каза тя.

По-рано днес британското издание The Times публикува статия, според която турските граничари разстрелват бежанци, които се опитват да преминат границата от Сирия.

През последните 4 месеца са били убити 16 мигранти, в това число 3 деща, пише изданието, позовавайки се на информация от правозащитната организация Syrian Observatory for Human Rights.

Международната правозащитна организация Amnesty International по-рано съобщи, че в болниците на сирийския град Аазаз, който е до турската граница, ежедневно постъпват по двама мирни жители, получили огнерстрелни рани само заради това, че са опитали да перминат на територията на Турция. Доктор Али Аль-Салум от местната болница потвърдил информацията, заявявайки, че жертви на стрелбата са били хора от разлизни възрасти, в частност едногодишно момиченце е умряло след като е ранена в главата. По думите на сирийския лекар, проблемът става все по-сериозен: ако преди хората са ранявани по-леко, то сега са зачестили ранените с летален изход, се казва в статията.

За такъв разстрел говори и руският пълномощник по правата на човека Константин Долгов. Виновниците за разстрела на бежанците трябва да бъдат привлечени към отговорност, ако фактите на престъплението се потвърдят, заяви той. Долгов смята, че е необходимо най-внимателно разследване на случая, включително и в международен формат.

От турска страна отричат информацията и дори я наричат аморална, позовавйки се на големия брой бежанци, приютени в страната, пише РИА Новости.



#Турция #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници