Македония арестува 5 радикални екстремисти за убийството край Скопие

Македония арестува 5 радикални екстремисти за убийството край Скопие
Задържаните са петима и са последователи на радикалния ислям, обяви министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Авторите на петорното убийство в Македония са заловени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Македония.

„Задържаните са петима и са воювали в Афганистан и Пакистан на страната на талибаните срещу силите на НАТО и са последователи на радикалния ислям," обяви министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска, цитирана от „Фокус".

Четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити в района на езерото Железари край село Смилковци, близо до Скопие, на 12 април.

Ръцете на четири от жертвите са били завързани, а телата са били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва е открита на около 100 метра от останалите. Върху труповете има огнестрелни рани и следи от насилие.

Македония ще повдигне срещу петимата задържани обвинения в тероризъм. В спецакцията по тяхното задържане, проведена във вторник сутринта, са участвали 800 полицаи.

Над 20 лица са задържани, някои от тях са директни участници в убийството, отношението на други към престъплението предстои да се изясни.

При акцията, с кодовото наименование „Чудовище", е открито голямо количество оръжие, боеприпаси, литература, доказваща тяхната идеологическа принадлежност, както и други предмети, които можели да се използват за извършване на престъпления.

Най-голяма част от задържаните са македонски граждани. Те са част от група от Скопие, последователи на радикален ислям. Жертвите им са избрани случайно.

Петорното убийство предизвика притеснения от възраждане на етническия конфликт между македонското население и етническото албанско малцинство в малката балканска държава.

Едно от основните предположения беше, че зад жестокото покушение стои етнически мотив, заради което лидерите на Македония и съседните балкански държави призоваваха за сдържаност.

В рамките на полицейската акция по задържането на убийците са претърсени 26 обекта, в които е открито голямо количество оръжие. Разследването ще изясни с какво оръжие са извършени екзекуциите.

Според Гордана Янкуловска главен мотив за престъплението най-вероятно е идеята за убийства в името на исляма, а целта е - всяване на страх.

„Република Македония е част от международната антитерористична коалиция за мир и е страна, пета в света, с броя на участниците в мисията си в Афганистан. Македония е сред страните, които могат да бъдат потенциална мишена на радикалните ислямисти. В нито един момент не подценяваме ситуацията и не изключваме възможността от действия на радикални елементи или групи," каза още вътрешният министър.

Гордана Янкуловска заяви, че ще се следи непрекъснато положението в Македония и полицията ще действа превантивно, за да няма промяна в начина на живот, съжителство на всички граждани в Република Македония.

#убийство #Македония #Гордана Янкуловска #МВР #петорно убийство #албанци #етнически конфликт #вътрешен министър #министър на вътрешните работи на Македония #Георге Иванов #президент #Скопие #Смилковци #езеро Железари #радикален ислям #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници