Арестуваните софийски полицаи изнудвали студент да продава дрога

Арестуваните софийски полицаи изнудвали студент да продава дрога
БГНЕС
A A+ A++ A

Двамата задържани софийски полицаи при акцията вчера, са вербували студент да продава наркотици. Двамата задържани са 24-годишният Божидар Милев и 31-годишният Николай Апостолов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Апостолов е карал студента да създава нарколаборатория в столичен апартамент, както и да набира момичета, които да продават наркотиците, както и такива, които да проституират. Милев пък е изнудвал студента да му плаща, за да го прикрива от другите полицаи.

На задържаните полицаи днес ще им бъдат повдигнати обвинения и ще започне 72-часовото им задържане, като в петък се очаква да бъде гледана мярката им за неотклонение.

Като изключително брутални определи действията на двамата полицейски служители директорът на дирекция „Вътрешна сигурност" комисар Павлин Коджахристов. Според него те са били брутални и с работата си като полицейски служители и като действия при задържането им.

Още през февруари Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по подаден сигнал от студент, който ги е уведомил, че двама полицейски служители са го изнудвали и са го принуждавали да продава наркотици.

Момчето е разказало, че през декември 2015 г. полицаи са нахлули в стаята му в студентските общежития и са направили обиск, при който са намерили наркотици. Обискът е извършен от 24-годишния Божидар Милев и негови колеги. Момчето е било арестувано и в ареста е било подложено на тежък физически и психически тормоз. На студента е било обяснено от Милев, че ако не работи за него полицаите ще направят така, че да бъдат повдигнати обвинения срещу него и “да съсипят живота му”.

Информацията, че момчето е притежавало наркотици, не е получена по надлежния ред, а е на базата на лична информация. Това е и причината да бъде обискирана точно неговата стая. Освен това както информацията и събраните доказателства, така и самата акция по обиска и по задържането на момчето, не са водени никъде и няма никакви документи за тази дейност. Практически момчето е било напълно незаконно в ареста.

Студентът е имал 337 лв. в себе си, пари, които Милев му е взел и му е казал, че трябва да му даде още 640 лв., защото излизането му от ареста си има цена и тя е 1000 лв.

На следващия ден Милев се свързал с него и е получил остатъка от парите, а момчето е получило инструкции как да работи с него. На последвалите още няколко срещи Милев му е обяснил, че трябва да разпространява наркотици в Студентски град, като за целта два пъти го е снабдявал с наркотици. Освен това студентът е имал и задължението да плаща на Милев по 300 лв. месечно, за да получава информация от полицая от кои цивилни полицаи да се пази и по кое време е безопасно да се движи. Митев дори е изпращал SMS -и с подробна информация, т.е. Митев активно е прикривал момчето, което четири пъти му е давало по 300 лв.

Докато тече следствието, в което са включени и СРС-та, става ясно, че е намесен и още един полицай - Николай Апостолов, който първоначално е бил представен като приятел на Милев, но на момчето става ясно, че и Апостолов е полицай.

Апостолов също се е занимавал активно с контрол на продажбите на наркотици в района на центъра на София и Народния театър. Има документирани данни (от СРС-та), в които Апостолов посочва, че е работел за Митьо Очите и за Златко Баретата. На 12 март Апостолов и студентът са се срещнали и полицаят му е дал марихуана и пико, които момчето да продаде. Условието за работата с Апостолов е било 60 лв. от продажбата да отива за полицая.

Апостолов е бил много по-активен в уговорките. Той е казал на момчето, че трябва да намери апартамент, в който да се отглежда марихуана, която след това да се пласира. Освен това той е обяснил на студента, че трябва да намери хора, които да продават дрогата вместо него. Най-добре това да са момичета, защото те са будели най-малко подозрение пред полицаите. Апостолов обаче е говорил и за набиране на млади момичета, които освен да продават дрога и да проституират. Апостолов е посочил, че такива клиенти има, както и че той може да му урежда клиентите както за дрогата, така и за проститутките.

Точно този е преломният момент, след който момчето решава, че не иска повече да продължава да работи за полицаите и се свързва с техни колеги, на които разказва всичко и от тогава започва следствието срещу двамата полицаи.

През вчерашния ден студента и Апостолов са имали среща, на която полицаят е дал на момчето 4.5 гр пико, а студентът му е дал по 60 лв. за всяка от дозите, като общата сума е възлизала на 270 лв. Парите са били 6 белязани банкноти от по 50 лв. Апостолов ги е взел и тогава е бил арестуван. От пръстите му е взета проба заради белязаните банкноти, обясни Коджахристов.

При задържането на Милев обаче е имало проблеми, защото той е извадил служебния си “Макаров” и е стрелял към полицаите, докато бяга от тях. Полицаят е извикал “Аз също съм полицай”.

Според Коджахристов Милев е бил с много малък стаж в системата - 2.5 години, което означава, че е влязъл в системата с единствената цел да злоупотребява. Апостолов е бил по-обигран, според Коджахристов. Той е подбирал по-внимателно местата, където се среща със студента, за да бъде шумно. Апостолов се е хвалел пред студента, че има собствен “готвач”, който приготвя дрога с “негова марка”.

Към момента разследването продължава, като е възможно и да се разшири кръгът на обвиняемите.



#изнудване #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници