ДАЕШ с "фабрика" за самоубийци в Европа

ДАЕШ с "фабрика" за самоубийци в Европа
A A+ A++ A

Групировката "Ислямска държава" /арабското наименование е ДАЕШ/ е създала в Европа "фабрика" за подготовка на атентатори-самоубийци още през 2014 г., пише вестник "Ню Йорк таймс". Според изданието активното вербуване на мюсюлмани от страни на Европейския съюз продължава вече четвърта година - от 2012 - 2013 г.

Вестникът се позовава на протоколи от разпити на заподозрени, записи от прехванати телефонни разговори и електронни писма и отчети от съдебни дела в Европа.

Сега официалните лица говорят, че признаците за образуването в Европа на терористична машина са били видими още в началото на 2014 г. Въпреки това властите по места нееднократно са омаловажавали значимостта на поредния успешен заговор, определяйки го като отделен изолиран случай. При това явната връзка с ИД или не е била забелязвана, или не е била смятана за нещо сериозно, пише вестникът.

"Това е същинска фабрика. Те правят всичко възможно да нанесат удар във Франция или другаде в Европа", цитира изданието откъс от разпита на 29-годишния компютърен специалист от Париж Реди Хаме. Той и още 21 членове на ИД били задържани в Париж през август м.г. по подозрение в опит за извършат атентат. Хаме е преминал ускорена подготовка, а човекът му за връзка бил Абдулхамид Абауд, един от организаторите на атентатите в Париж от 13 ноември.

Процесът на радикализация на Стария континент се подценява през последните 2 години, се посочва още в публикацията.

#Европейски съюз #самоубийци #фабрика #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници