90 избирателни секции в Косово за изборите в Сърбия

90 избирателни секции в Косово за изборите в Сърбия
Етническите сърби в Косово ще могат да гласуват в избирателните бюра в 28 населени места. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

90 избирателни секции ще бъдат открити на територията на Косово за президентските, парламентарните и местните избори в Сърбия, които ще се проведат на 6 май, съобщиха от Републиканската избирателна комисия (РИК) в Белград.

Етническите сърби в Косово ще могат да гласуват в избирателните бюра в 28 населени места, предаде БГНЕС.

Секретарят на РИК Велко Одалович съобщи, че откриването на избирателните секции е било съгласувано с представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

В официално съобщение ОССЕ потвърди, че е постигнато споразумение за провеждането на сръбските парламентарни и президентски избори в Косово.

„Подкрепям постигнатото споразумение, което дава право на ОССЕ да подпомогне организирането на сръбските избори на територията на Косово. До последния момент бях в контакт със засегнатите страни, включително и с Генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер за да се постигне положителен резултат," каза по този повод ръководителят на ОССЕ Имон Гилмор.

Според него е много важно изборите да се проведят съгласно постигнатото споразумение и цялостно зачитане на ролята на ОССЕ.

„Ако споразумението не бъде спазено, ОССЕ ще се оттегли," подчерта Имон Гилмор.

Генералният секретар на организацията Ламберто Заниер потвърди, че неговите служители вече са започнали подготовката около организирането на изборите, за да може гласоподавателите да упражнят свободно правото си на вот.

„Призовавам всички да се въздържат от провокации и изборният процес да мине спокойно," каза още Ламберто Заниер.

Велко Одалович от РИК припомни, че на предишните избори през 2007 г. в Косово е имало 287 избирателни бюра.

Този път обаче много от тях са обединени с цел в нито едно от тях да няма по-малко от 100 избиратели и не повече от 2500 гласоподаватели.

Ситуацията в региона е и коренно различна в политическо отношение, след като Косово едностранно обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г.

#Косово #Сърбия #избори #президентски избори #парламентарни избори #местни избори #ОССЕ #РИК #Велко Одалович #Организация за сигурност и сътрудничество в Европа #Ламберто Заниер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници