Затворът в Стара Загора стана първият "европейски" затвор в България

Затворът в Стара Загора стана първият "европейски" затвор в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри в Стара Загора първия затвор, който съответства напълно на европейските и световни изисквания, съобщи пресцентърът на министерството.

"Това е пример как с помощта на норвежкия механизъм и с доброволен труд на 52-ма лишени от свобода един затвор може да се ремонтира само за 10 месеца. Предстоят ремонти на още три затвора – във Варна, Бургас и Сливен, където във всяка килия също ще има санитарен възел", съобщи Захариева на церемонията.

Ремонтът е на стойност от 889 385 лева.

Близо 660 лишени от свобода в Старозагорския затвор вече имат санитарни възли в килиите си, а спалните помещения са с нова дограма. Има и постоянно течаща топла вода, пише в съобщението на правосъдното министерство.

"Както знаете, до 1 декември 2016 г. имаме срок да подобрим условията в местата за лишаване от свобода", каза още Захариева. Тя разгледа храма в затвора и се срещна с енорийския свещеник, който от 22 години служи там.

Министърът посети килиите, където ще се излежават доживотните присъди, както и общообразователното училище "Поп Минчо Кънчев", където пожела на "абитуриентите" повече да не се връщат зад решетките. Над 370 лишени от свобода посещават училището. Те са разделени според знанията си в паралелки от първи до дванадесети клас.

След 7-ми клас затворниците се обучават и в професията "Оператор в мебелното производство".

 

#затвор #Стара Загора #Екатерина Захариева #ремонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници