Папа Франциск осъди атентата в Лахор

Папа Франциск осъди атентата в Лахор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск осъди атентата в Лахор, извършен навръх католическия Великден и насочен очевидно срещу християнското малцинство в Пакистан. Светият отец определи терористичния акт като "ужасен" и настоя властите да вземат мерки, за да осигурят безопасността на религиозните малцинства. Обръщайки се днес, в Светия понеделник, към събралото се на площад "Св. Петър" във Ватикана множество, папата каза, че Пакистан е бил окървавен от ужасно нападение, избило много невинни хора, повечето от тях - семейства от християнското малцинство.

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф призова за по-добра координация между антитерористичните служби ден след самоубийствения атентат, отнел живота на 70 души и ранил над 300 в пакистанския град Лахор в щата Пенджаб, съобщи Би Би Си. На среща на службите за сигурност Шариф заяви решимостта на страната да се справи с разрастващия се екстремизъм. В рамките на пет операции след атентата с участието на армията бяха извършени арести и иззети оръжия.

Премиерът Шариф посети някои от ранените в атентата, настанени в болница.
Терристична група на талибаните, обявила, че подкрепя Ислямска държава, пое отговорност за атентата в неделя в Лахор, разположен в щата Пенджаб. В предимно мюсюлманския Пакистан има христианско малцинство, наброяващо около 2 милиона души.

Пакистан ще изпрати специални паравоенни части в Пенджаб след вчерашния атентат в този най-богат и най-гъстонаселен щат на страната, предаде Ройтерс. С този ход правителството отново ще даде извънредни пълномощия на армията, за се засили борбата с ислямистките бунтовници.

Паравоенните части ще могат да нападат, да задържат и да разпитват заподозрени. Подобен модел се прилага от две години и в южния крад Карачи. Ройтерс се позовава за информацията на високопоставен военен от Лахор, който признал, че предстои да се уточнят правните рамки за тези действия.

 

#папа Франциск I #Пакистан #Лахор #атентат #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници