Москва: Още сме много далече от сформиране на антитерористичен алианс със САЩ и останалите западни държави

Москва: Още сме много далече от сформиране на антитерористичен алианс със САЩ и останалите западни държави
A A+ A++ A


Русия още не е успяла да сформира антитерористичен алианс със САЩ и останалите западни държави. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин пред руската телевизия ТВЦ, която ще излъчи интервюто му тази вечер, предаде ТАСС.

"Не може да се каже, че сме се доближили до сътрудничество в сферата на борбата с тероризма. Не може да се каже, че сме се доближили до създаване на алианс за борба с предизвикателствата, стоящи пред нас", констатира говорителят на Кремъл.

"За жалост засега сме твърде далеч от това, но дори самата готовност да го обсъждаме, каквато не се очертаваше преди година или две, е вече много сериозна стъпка в нужната посока", изтъкна обаче той.

"Сега вече сигурно за всички е абсолютно ясно, че принципът за равенство е основният принцип, който трябва да се спазва в диалога с Москва", добави Песков.

Прессекретарят на Путин заяви, че на мястото на прессекретаря на турския президент би подал оставка след инцидента с руския бомбардировач, свален от турската авиация на 24 ноември м. г. Според Анкара руският Су-24М е нарушил турското въздушно пространство по границата със Сирия, а Москва отрича това и настоява, че той е летял само над сирийска територия.

"Ако бях на този пост и беше станало онова, което стана, щях да подам оставка. Допреди половин година отношенията ни с Турция можеше да се нарекат образцови. Случи се беда и за жалост тази беда бе ръкотворна. Авторът на тази беда бе Анкара и само тя може да сведе до минимум последиците", каза Песков.

По думите му в момента Русия изобщо няма готовност за никакви контакти с Турция. "За това не може да става и дума, докато Анкара не направи това, което подобава да бъде сторено в такава ситуация", заяви той.

"Има Иракски Кюрдистан, където живеят кюрди - граждани на Ирак. Освен това, има кюрди, които живеят в Сирия и са граждани на Сирия. И Москва последователно брани становището, че изобщо не подлежи на обсъждане териториалната цялост на всички държави от региона, било то на Турция, на Сирия или на Ирак", заяви говорителят на Кремъл в коментар за кюрдското решение за създаване на собствена регионална администрация в Северна Сирия.

"Териториалната цялост е свещена крава и ако някъде "бъде нарушена, ще започне верижна реакция из целия регион, която крие риск от абсолютно непредсказуеми и непоправими последици", предупреди Песков.

Руският президент Владимир Путин още не е взел никакво решение във връзка с делото на бившия украински пилот Надежда Савченко, обвинена в убийството през 2014 г. на двама руски журналисти в сепаратистка Източна Украйна, заяви говорителят на държавния глава.

"Колкото до Савченко, ситуацията за нас е крайно проста и крайно ясна: Савченко е осъдена, а по-нататък всичко става според закона на Руската федерация. Тя ще си излежава присъдата. Други решения може да вземе само държавният глава. Засега такива решения няма", поясни Песков.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници