Кунева обеща повече пари за висшето образование

Кунева обеща повече пари за висшето образование
БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за висше образование няма да намаляват, точно обратното. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието министър Меглена Кунева на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование в Югозападния университет.

Аз ще искам година след година парите да се увеличават. Студентските кредити също няма да се намаляват, а студентските стипендии вече са увеличени и ще продължат да се увеличават, каза още Кунева. Тя подчерта, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

Като важна политическа крачка, която ще направи и която касае особено и Югозападния университет "Неофит Рилски", Меглена Кунева посочи стимулирането да идват и да учат млади наши сънародници от българската диаспора в българските университети с държавна стипендия.  Предвижда се броят на стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000, каза министърът.

Във висшето образование оценяваме академичното качество на висшето училище, възможността за реализация на студентите на пазара на труда, а последният компонент в тази координатна система е какво ще се случи в бъдещето, за да могат хората да планират и образованието, и живота си, и добрата си реализация, подчерта Кунева.

Образователният министър съобщи още, че Министерството на образованието подготвя списъка със защитените специалности. Тези специалности трябва да отговарят на няколко критерия - да са уникални, да не комбинират две или повече специалности и да подготвят малко на брой, но незаменими специалисти. След това списъкът ще бъде обсъден с висшите училища, с бизнеса и социалните партньори. Българска филология, макар и да не е приоритетна тук /в ЮЗУ/, както педагогиката например, заема специално място и тя е от национално защитените, ако мога да така да кажа, и национално приоритетна специалност, отбеляза Кунева.

#Кунева #Министерство на образованието #висше образование #студентски кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници