Европейски лидери бойкотират Украйна заради Юлия Тимошенко

Европейски лидери бойкотират Украйна заради Юлия Тимошенко
Има няколко причини президентът Вацлав Клаус да не посети срещата върха на държавните лидери от Централна Европа в Ялта, но тази е от главните, заявил говорителят на чешкия президент Радим Охват. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Чехия Вацлав Клаус и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отклониха покани за посещения в Украйна заради бившия премиер на страната Юлия Тимошенко.

Миналата седмица тя заяви, че е била бита от затворнически пазачи по време на транспортирането си до болница за медицински преглед.

Юлия Тимошенко излежава седем-годишна присъда за неизгодни за националния интерес на Украйна договори за доставка на природен газ от Русия, по време на премиерския й мандат.

Срещу нея беше повдигнато и обвинение за превишаване на служебните правомощия, в качеството и на директор на украинската газо-разпределителна компания през 90-те, по което се води отделно дело.

„Има няколко причини президентът Вацлав Клаус да не посети срещата върха на държавните лидери от Централна Европа в Ялта, но тази е от главните," е заявил говорителят на чешкия президент Радим Охват, цитиран от РИА „Новости".

В изявление на министерството на външните работи на Украйна по-късно информацията за отменената визита беше „опровергана". Според Киев президентът на Чехия никога не е заявявал намерението си да посети срещата върха, предаде бТВ.

Чешкият президент става втория държавен глава, който бойкотира отношенията с Киев, докато не бъде изяснена ситуацията с Юлия Тимошенко, след като миналата седмица президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че няма да посети срещата на върха на страните от Централна Европа в Ялта на 11-12 май.

Властите в Киев са изправени пред външнополитически трудности в навечерието на Европейското първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Полша и Украйна, коментират наблюдатели.

Във вчерашното издание на германския вестник „Шпигел" изданието цитираше източник, според който е възможно германският канцлер Ангела Меркел да не посети турнира, ако Тимошенко остане в затвора.

По-късно днес международните агенции разпространиха информация, че председателят на Европейската комисия Жозе Баозу също е заявил, че няма да посети откриването на Европейското първенство по футбол, заради ситуацията с човешките права в Украйна.

По-рано еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг обяви, че няма да присъства на церемонията по откриването на „Евро-2012", която ще се състои на 8 юни.

#Чехия #Украйна #Юлия Тимошенко #Европейска комисия #ЕК #Жозе Барозу #Германия #Йоахим Гаук #Европейско първенство по футбол #Евро 2012 #Ангела Меркел #Вивиан Рединг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници