Сирийските правителствени войски са влезли в завладения от "Ислямска държава" Палмира

Сирийските правителствени войски са влезли в завладения от "Ислямска държава" Палмира
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийските правителствени войски са влезли в Палмира, град, доскоро контролиран от "Ислямска държава", предаде Би Би Си.

Мониторингова агенция обаче съобщава, че сраженията все още се водят извън града, допълва "Ройтерс".

По-рано този месец правителствените сили на Башар Асад започнаха офанзива за възвръщане на контрола над Палмира, с подкрепата на руските въздушни удари.

Градът се намира в стратегически важен район между столицата Дамаск и източната провинция Дайр аз-Зур, контролирана основно от "Ислямска държава".

Палмира попадна в ръцете на групировката през май 2015 г.

Държавната сирийска телевизия "Ахбария" излъчи кадри от покрайнините на града и съобщи, че правителствените войски са превзели западен район, известен с хотелите си. "Нека кажем на тези хора, че напредваме към Палмира и това, което е отвъд нея, а по Божията воля – и към Ракка", заяви войник от армията на Асад, имайки предвид града, който де факто се превърна в столица на "Ислямска държава" в северна Сирия.

Държавната информационна агенция "Сана" показва видео с военни самолети над Палмира, изстреляни ракети и войници и бронирани автомобили, приближаващи се към града.

Местните жители започнаха да напускат града, след като бойци на "Ислямска държава" ги призоваха за това по високоговорители предвид приближавашата се сирийска армия, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права.

Палмира стана печално известна, след като миналата година ислямистите взривиха древни храмове и гробници. ЮНЕСКО нарече това военно престъпление. Градът, който се намира в централна Сирия, е заобиколен основно от пустиня.

Превземането на Палмира и напредването на изток към Дайр аз-Зур ще бъде най-сериозната победа на армията на Асад срещу "Ислямска държава", откакто Русия започна въздушни удари в страната миналия септември.

#Сирия #Палмира #армия #Башар ал Асад #сражения #Ислямска държава #Ракка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници