Цветан Цветанов иска да се наливат още пари в службите за сигурност

Цветан Цветанов иска да се наливат още пари в службите за сигурност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спецслужбите и съответните министерства са получили карт бланш от депутатите от вътрешната комисия и тази за контрол над дейността им да направят разчети и съответните предложения пред Министерския съвет какви средства допълнително са им необходими.

Това стана ясно след продължилото повече от 4 часа съвместно заседание на двете комисии с участието на шефовете на службите и на вътрешния министър.

"Има разходи, които се правят в настоящия момент повече от предвидените бюджетни разчети, затова очакваме от съответните служби и министерства да бъдат направени съответните предложения, които да бъдат обсъдени от изпълнителната власт. И парламентът да бъде в състояние да даде подкрепата си за подобни разходи, които могат да бъдат направени допълнително", съобщи шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Той изрази очакване, че ще бъдат взети необходимите мерки в посока кадрово и техническо обезпечаване, като даде пример, че само преди дни правителството е отпуснало 35 млн. лв. за доизграждането на оградата по границата.
Преди ден пък премиерът заяви, че средствата са това, което вече е отпуснато. На закритото заседание на парламентарните комисии обаче се е разбрало, че са направени непредвидени разходи над планираното.

Винаги има нужда от повече средства за сигурността, коментира и вътрешната министърка Румяна Бъчварова на тръгване след изслушването на шефовете на разузнаването, контраразузнаването и военното разузнаване.
Депутатите поискали още от шефовете на службите за сигурност да направят анализ на законодателството дали се нуждаем от по-бърза промяна на част от законите, което ще облекчи отпора на тероризма. Едноименният закон пък влиза в парламента другата седмица, съобщи Цветанов.

В следващите няколко дни отново ще има съвместни учения между МВР и МО по българо-гръцката граница в рамките на проверката на готовността за отпор на бежанската вълна, стана ясно от думите на Цветанов.
Правителството ще осигури сериозно финансиране не само за ученията, ще има и техническо обезпечение, допълни шефът на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров.

"Можем да обобщим, че нашите служби работят в изключително голяма динамика, обменът на информация с партньорските служби дава възможност да се проследят както връзки, така също да се предотвратят потенциални заплахи към държавите от ЕС", каза още Цветан Цветанов.



#Цветан Цветанов #Народно събрание #спецслужби #служби за сигурност #МВР #МО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници