Хуманитарни организации бойкотират сделката между ЕС и Турция

Хуманитарни организации бойкотират сделката между ЕС и Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пактът между Турция и ЕС предвижда всички новопристигащи имигранти да минават през бързи процедури за регистрация и в голяма част от случаите да бъдат връщани обратно в Турция.

Все повече от организациите, помагащи на място на бежанците в Гърция, бойкотират сделката между Турция и Европейския съюз с аргумента, че ефектът от нея води до грубо потъпкване на човешките права на десетките хиляди хора, блокирани на територията на южната ни съседка.

Пактът между Турция и ЕС предвижда всички новопристигащи имигранти да минават през бързи процедури за регистрация и в голяма част от случаите да бъдат връщани обратно в Турция. Това води до струпване на голям брой хора в недостатъчните налични приемни центрове и невъзможността им те да напуснат територията на Гърция заради затворената от седмици граница с Македония.

Агенцията на ООН за бежанците и организацията "Лекари без граници", основни доставчици на хуманитарна помощ и грижи за бежанците, обявиха тази седмица, че прекратяват помощта си. Две други донорски агенции се присъединиха към тях в сряда.

"Международният спасителен комитет осведоми гръцката брегова охрана в понеделник, че спира да транспортира най-уязвимите хора на света на място, където свободата им на движение е потъпквана", заяви регионалният говорител на организацията.

 

 

#Гърция #Турция #ЕС #бежанци #ООН #Лекари без граница #брегова охрана #свобода на движение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници