Здравните застраховки, продадени през миналата година, са за малко над 121 млн. лева

Здравните застраховки, продадени през миналата година, са за малко над 121 млн. лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 Брутният премиен приход по здравно застраховане към края на 2015 г. възлиза на малко над 121 млн. лв. (121 150 755 лв.), съобщи застрахователният надзорник Ралица Агайн по време на конференцията "Диагноза: българско здравеопазване – състояние, лечение, перспективи", която се състоя в столичния "София Хотел Балкан" и бе организирана от ИНСМАРКЕТ.

За сравнение, през 2014-та компаниите са продали здравни застраховки за 110,3 млн. лв., а през 2013-та – за 88, 9 млн. лв.

Здравното застраховане включва застраховките "Заболяване" и "Злополука". И двата класа застраховки са класове от общото застраховане, но в България се предлагат и от животозастрахователи.

От застраховки "Заболяване" през 2015 г. съвкупно са постъпили почти 70 млн. лв. (69,9 млн. лв.), което е само с 3 млн. лв. повече от сумата за 2014 г. (67, 2 млн.лв.)

По "Злополука" пък събраните през 2015-та средства са малко над 51 млн. лв. (51,2 млн. лв.), а година по-рано са били малко над 43 млн. лв (43,1 млн. лв.).

По "Заболяване" през м.г. общозастрахователните компании са продали полици за 41, 6 млн. лв., а животозастрахователите – за 28,3 млн. лв.

По "Злополука" (която не включва "Злополука" на пътниците в обществения транспорт) за същия период в общото застраховане отчитат 27,9 млн. лв. брутопремии, а в животозастраховането – 23,3 млн.лв.

Страната ни стои далеч назад сред останалите в ЕС. Три държави генерират 74,4 % от премийния приход по здравно застраховане в ЕС през 2014 г. и това са: Холандия – 44.2 млрд. евро (30%); Германия – 43.2 млрд. евро (29.6%) и Франция – 21 млрд. евро (14.5%)

Девет други държави формират по здравни застраховки 23% в общия приход. Сред тях са Австрия, Белгия, Испания, Великобритания. Средно здравните застраховки в тези държави държат 19-24% от общия пазар.

13 държави в ЕС са малък пазар на здравно застраховане. Тук е и България, заедно с Румъния, Естония, Латвия, Гърция, Хърватска, Унгария и др. Здравното застраховане в тези страни като процент от общия пазар се движи в рамките на 0,3-0,6 на сто.

Към момента у нас едва 1,27% от общите средства в здравната система се дават за частно здравно осигуряване, съобщи и Светла Несторова, председател на УС на АБЗ. Пазарът е изключително малък, но и засега няма перспективи за развитие заради несигурната среда. Само за последните три години двата основни норматива в сектора – Законът за лечебните заведения и Законът за здравното осигуряване, са поправяни над 40 пъти. В резултат дори опитни юристи се затрудняват в тълкуването на промените, камо ли голяма компания да реши да инвестира в здравно-осигурителната ни система, каза още Несторова.

И Ралица Агайн посочи, че основното изискване е да има предвидимост. "За да има предвидими резултати от дейността по здравно застраховане е необходима предвидимост на честотата на събитията и предвидимост на средния размер на плащанията (предвидими разходи за здравните стоки и услуги)", каза още тя.

 

#застрахователи #КФН #Ралица Агайн #АБЗ #Светла Несторова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »