Официално: Във висшето образование вече има приоритетни специалности

Официално: Във висшето образование вече има приоритетни специалности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на образованието официално прие списъка на приоритетните професионални направления, предаде БГНЕС.

Комплексната оценка е базирана на две концепции за качество в системата на висшето образование – академичната и пазарната, измерена чрез реализация на завършилите студенти и връзката с пазара на труда.

За 2015 г. делът на субсидията, определена въз основа на комплексната оценка, е 12,8% от издръжката на обучението. За да се стимулират държавните висши училища да повишат качеството си на обучение, този дял следва значително да се увеличи. Минимум 50% от субсидията за обучение ще бъде свързана с качеството на образование до края на мандата през 2018 г.

За тази цел в Стратегията са предвидени последователни мерки за диференциране на финансирането според качеството на образованието и реализация на завършилите и за прекратяване приема на студенти при ниски резултати, съобщават от министерството.

Целта на приоритетните направления е ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. В същото време държавата е длъжна да защити определени професии, интересът на потребителите към които е ограничен, но са важни за икономическия и социален живот в страната.

Сред приоритетните професионални направления са теория и управление на образованието и педагогика, природни науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, различни видове технологии, растениевъдство, животновъдство, изкуства и военно дело.

С настоящото постановление и утвърдения списък ще се ограничи финансирането на определени професионални направления, в които дадено висше училище не успява да се конкурира успешно с останалите. Това ще го мотивира да фокусира усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчно високо качество и добра реализация на студентите.

#образование #министерство #списък #усилия #фокус #реализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници