Ново двайсе: Задържаният в Андерлехт не бил атентаторът Наджим Лахрауи

Ново двайсе: Задържаният в Андерлехт не бил атентаторът Наджим Лахрауи
A A+ A++ A

Третият заподозрян за атентата на летището в Брюксел „Завентем“, който носи светли дрехи и шапка, е избягал и полицията го издирва, предаде RTBF, като се позова на белгийската прокуратура. В неговия сак е намерено най-голямото взривно устройство, което е дезактивирано от сапьорския отдел на армията. Самоличността на мъжа все още е неизвестна.

Оказа се, задържаният в Андерлехт мъж не е основният заподозрян за атентатите Наджим Лахрауи. За момента няма повече официална информация.

По-рано бе обявено, че Лахрауи е арестуван по време на полицейска акция в брюкселската община Андерлехт.

Телевизията съобщи, че полицията провежда днес антитерористична операция в 3 общини на белгийската столица. „Обиските и антитерористичната операция се провежда в три общини на Брюксел, най-голямата от тях е в Андерлехт“, съобщи телевизията, позовавайки се на полицейски източници. По нейна информация за момента е потвърдено задържането на един човек.

По-рано полицията установи самоличността на тримата заподозрени за кървавата баня. Това са братята Бакрауи – Халид и Брахим, а също така Наджим Лахрауи. Всички те са помагачи на Салех Абдеслам, един от главните виновници за кървавата баня в Париж от 13 ноември 2015 г., когато джихадистите избиха 130 невинни души и раниха стотици. Абдеслам бе задържан миналата седмица при операция на белгийската полиция.

Наджим Лахрауи е 25-годишен гражданин на Белгия. През 2013 г. той заминава в Сирия, за да воюва на страната на джихадистите. На 4 декември 2015 г. е обявен за издирване във връзка с терористичните атентати в Париж. Неговата ДНК бе открита върху взривните вещества, които са били задействани на 13 ноември миналата година във френската столица.

Брюксел беше разтърсен вчера от серия кървави терористични нападения. Две бомби бяха детонирани на летището „Завентем“ и още един взрив имаше в метростанция „Маалбек“, която е разположена в близост до европейските институции. По последни данни броят на загиналите е 31 души, а над 260 са ранени. Сред пострадалите има представители на около 40 държави, за момента няма данни сред тях да има български граждани.

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран – затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни.

В страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите на тероризма.

Днес нормалният живот в Брюксел постепенно се възстановява, отварят училищата, работи градският транспорт. Все още остава затворено летище "Завентем", остава в сила най-високата четвърта степен на тревога.



#Лахрауи #атентатори #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници