Доналд Тръмп и Хилари Клинтън падат на първичните избори

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън падат на първичните избори
A A+ A++ A

Сенаторът Бърни Сандърс удържа убедителна победа над своята съперничка за президентска номинация Хилари Клинтън на събранията на активистите на Демократическата партия на САЩ в северозападния щат Айдахо, съобщават световните агенции.

Крайнолевият кандидат е събрал 78 на сто от гласовете на партийните избиратели срещу едва 21.2 на сто за бившия държавен секретар.

Айдахо ще изпрати 27 делегати на националния конгрес на партията (25-28 юли), който ще определи нейният кандидат за президентските избори през ноември.

Резултатът се разминава значително с предварителните допитвания, в които двамата претенденти бяха почти наравно - 47 процента за Сандърс и 45 - за Клинтън.

В щата Юта той с е осигурил най-малко 18 от общо 33-те делегати, които този щат изпраща на партийната конференция, а бившата първа дама - 5. Смятаната за до момента за фаворит Хилари Клинтън отвръща с трудна победа в Аризона, където делегатите са почти поделени.

В лагера на републиканците сенаторът от Тексас Тед Круз печели повече от 62 на сто от гласовете на съпартийците си от щата Юта, който изпраща на партийния конгрес през лятото в Охайо 40 делегати. Водещият засега кандидат Доналд Тръмп е втори с 23 на сто, следван от губернатора на Охайо Джон Кейсик с 14.5 на сто от гласовете.

Преди това на първични избори в Аризона победата удържа Доналд Тръмп.

#Бърни Сандърс #Хилари Клинтън #Доналд Тръмп #Тед Круз #президент #избори #делегат #партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници