Атентатите в Брюксел възродиха дебата за сигурността по летищата

Атентатите в Брюксел възродиха дебата за сигурността по летищата
A A+ A++ A

Летище "Завентем"в Брюксел, което обслужва около 23 милиона души на година, остава затворено и утре, съобщи изпълнителният директор на аерогарата. Белгийските авиолинии обявиха, че всички полети за утре се отменят. Това ще засегне около 24 000 пътници, като те ще бъдат обезщетени, обещаха от компанията.

На борсите в Европа акциите на компании, свързани с пътуване и луксозни стоки, отчетоха спад, стигащ до 5%. 

След днешните атаки властите в Лондон, Франкфурт, Париж и другаде реагираха с увеличаване на полицията по аерогарите, по границите и на други невралгични места.

Очаква се САЩ да обявят нови мерки за сигурност по американските летища, съобщи източник от президентската администрация пред "Ройтерс".

Относително лесният достъп до европейските летища контрастира със ситуацията в редица страни в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия, където документите и вещите на пътниците се проверяват преди пасажерите да влязат в сградата на аерогарата.

Изключения са летищата в Турция, където пътниците минават скрийнинг при влизане в терминала и още веднъж след чекиране, както и в Москва, където пътуващите също са проверявани на входа.

"Двама терористи да влязат на терминал с взривни устройства – това несъмнено е колосален провал", смята Пини Шиф, бивш директор по сигурността на летище "Бен Гурион" в Тел Авив и настоящ изпълнителен директор на Израелската асоциация за сигурност.

Според директора на консултантската фирма Augmentiq Матю Фин държавите трябва да преосмилят мерките за сигурност, а разузнавателните служби да увеличат обмена на информация. Модерните технологии, които позволяват дискретното сканиране на пътниците, докато влизат на аерогарите, трябва да бъдат по-застъпени, смята Фин.

"Това не важи само за Брюксел: това е световен феномен. Трябва да предриемем правилните промени, в противен случай ще продължим да си блъскаме главите защо отново и отново възникват едни и същи проблеми, които не могат да бъдат решени".Фин обаче добавя, че проверките при входа на летищата ще струват скъпо.

"Не смятам, че подобни мерки ще влязат скоро в сила", лаконичен е изпълнителният директор на консултантската фирма Country Risk Solutions Даниел Вагнер. "Правителствата все още не усещат достатъчно натиск и средствата за мерки за безопасност не стигат".След днешните атаки властите в Лондон, Франкфурт, Париж и другаде реагираха с увеличаване на полицията по аерогарите, по границите и на други невралгични места.

#летища #сигурност #агентат #Брюксе #полети #самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино