Арестът на Абдеслам ускорил атаките в Брюксел

Арестът на Абдеслам ускорил атаките в Брюксел
БГНЕС
A A+ A++ A

Атаките от вторник сутринта в Брюксел са били почти сигурно планирани преди ареста на Салах Абдеслам. Това заяви експертът по джихадистките мрежи Уасим Наср пред телевизия France 24, цитирана от Нова тв.


Експлозиите, които разтърсиха международно летище и метростанция в града, бяха олицетворението на страховете на белгийските власти от началото на ноември миналата година, отбелязва той.


Те се случиха четири дни след полицейската акция в квартал „Моленбек”, която доведе до залавянето на френски гражданин Салах Абдеслам - единственият оцелял от извършителите на кървавите атаки в Париж от 13 ноември, 2015-а.


"Брюкселските атаки не са просто отмъщение за арестуването на Абдеслам. Тези атаки не могат да бъдат планирани за 48 часа. Повече от ясно е, че те са били добре подготвени предварително", каза коментира Наср.


По негово мнение джихадистите са ускорили изпълнението на атаките след ареста на Абдеслам. Това е работа на мрежа, организирана на високо равнище. Дори някоя от нейните клетки да бъде неутрализирана, както се случи при ареста на Абдеслам, някоя от останалите все още има възможност да извърши планирания атентат. 


"Точно както при нападенията от 13 ноември в Париж, за джихадистите това е война. те се опитват да ударят, където те могат, за да се навредят  на западното население. Те знаят, че тези атаки ще тежат на обществото и че политиците ще почувстват ефектите. Джихадистите също са искат да изведат войната от традиционните бойни полета в Сирия, Ирак, Либия и Йемен", убеден е Наср.


В коментар за начина, по който Европейската общност трябва да реагира, Наср заяви, че "въздушни удари в Сирия или Ирак няма да сложат край на тероризма в Европа". 


Според българският експерт по сигурността Славчо Велков Салах Абдеслам е дал знак за тези атаки при арестуването си. Вижте коментара му. 



#атентати #Брюксел #Абдеслам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино