Реформата в образованието: Съкращават или пенсионират повече от 4 000 учители до края на годината

Реформата в образованието: Съкращават или пенсионират повече от 4 000 учители до края на годината
БГНЕС
A A+ A++ A

Предстоят драстични съкращения в училищата. До края на годината ще бъдат освободени и пенсионирани над 4 хиляди учители и 2 хиляди души други служители. Това предвижда програма за оптимизация на Министерството на образованието. Тази година учителите в пенсия ще получат по-големи обезщетения от държавата, съобщава Нова тв.

В учителската професия условията са ясни - малки заплати и малко свободни места за млади учители. Въпреки многото неизвестни Симона успява да реши сложното уравнение. И след година практика става учител по английски език в това училище.

Повече от половината от преподавателите са над 50-годишни. След дълги години пред черната дъска Людмила Йорданова обаче няма стимул да излезе в пенсия.

„Безспорно застаряване в сферата на образованието има. Но проблем е, че учителите са ниско заплатени и хора, които дори имат годините се въздържат, защото очакват ниска пенсия и предпочитат да работят и след като навършат пенсионна възраст”, коментира учителката по руски език.

За да стимулира младите учители, държавата ще плаща обезщетения на старите. В момента – 8, а съвсем скоро и 10 заплати накуп при пенсия – както в училищата, така и в детските градини.

Държавата ще слива и закрива училища в малки населени места. Но при ясни критерии.

Не се закриват училища в населени места, в които училището е единствено, броят на учениците е над 80 и следващото най-близко училище е на повече от 10 км”, уточни министърът на образованието Меглена Кунева.



#образованието #Кунева #съкращения #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници