Терор в сърцето на Европа – поне 34 са загинали, ранените са над 200 /ОБЗОР/

Терор в сърцето на Европа – поне 34 са загинали, ранените са над 200 /ОБЗОР/
БГНЕС
A A+ A++ A

Белгийското правителство издаде указ за тридневен траур след атентатите на международното летище и метрото в Брюксел. По последни данни при кървавите нападения загинаха 34 души, а над 200 са ранени, съобщават световните информационни агенции. Взривове започнаха от летище „Завентем”, а час по-късно антатите се пренесоха и в метрото на белгийската столица. Броят на пострадалите и загиналите се очаква да нарасне, очаква се информация да дадат службите по-късно днес.

Белгийската армия взриви подозрителен пакет на брюкселското летище „Завентем“. По-рано бе съобщено, че полицията е открила неизбухнал колан с експлозиви. Полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са свързани с днешните терористични актове в столицата на страната. Полицията в момента издирва екстремисти, в случай, че готвят нови терористични атентати. По улиците на Брюксел патрулират екипи на специалните служби.

Трима души са заподозрени за терористичните атентати в Белгия, съобщи ТАСС. „Двама от заподозрените - Иван и Алексей Довбаш са родени в белоруската Гомелска област, а третият - Марат Юнусов е родом от Дагестан, но е получил белоруско гражданство преди няколко години“, заявил източникът. Той също така поясни, че Юнусов, освен белоруско гражданство, е имал и белгийско.

Белгийските медии публикуваха фотографии на предполагаемите терористи от камерите за видеонаблюдение на летището в Брюксел.Те могат да бъдат видени на сайта на местния вестник „Либр Белжик“.

На фотографиите са трима мъже с колички за багаж. Двама от тях са облечени с черни пуловери или якета, третият – в бяло или светло сиво яке. Вестникът съобщава, че камерите за видеонаблюдение са ги заснели непосредствено преди експлозиите на летище „Завентим“. Изданието не уточнява дали всички те са терористи или някой може да е попаднал случайно в кадър.

“Либр Белжик“ също така съобщава, че след двата взрива в залата за излитане на летището е открит автомат Калашников.

Според руски медии московските специални служби наскоро са предупредили белгийските власти за пристигането на терористи на белгийска територия. В края на февруари братя на 27 и 23 години били отпътували от Беларус към Белгия. Смята се, че те са преминали обучение в джихадистки лагери в Сирия.

Също така стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е споменал Брюксел като възможен обект на терористични атаки, поради факта, че Белгия, по негово мнение, заема двойствена позиция по отношение на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), пише вестник National Post.

Ердоган, говорейки на 18 март в провинция Чанаккале, заяви, че много страни не могат да заемат принципна позиция по отношение на терористичните организации, припомня агенция Фокус.

„Тези държави са нечестни и неискрени, те водят двойствена политика, подобна на танц в минно поле. Не знаете кога кракът ви ще стъпи на мина, но това неизбежно ще се случи. Няма причина да не избухне бомба в Брюксел или във всеки друг европейски град“, каза Ердоган.

В медиите бе съобщено, че един от арестуваните след парижките атентати е бил носач в брюкселското летище „Завентем“ . На 23 ноември в Белгия е бил арестуван Абдейлах Шуа, който е работел в отдела за багажи на брюкселското летище „Завентем“, пище Le Vif. Той е на 34 години и е син на имам. В нощта на атентатите на 13 ноември в Париж Салах Абдеслам го е търсил по телефона, който му е бил даден от Наим Б., излежаващ присъда в затвора в Намюр.
Абдеслам се е надявал Шуа да му помогне при издаването на фалшиви документи за самоличност.

Около 15.00 часа (16 часа българско време) започна и евакуация на хората от сградата на Европейската комисия“. Веднага след атентатите от ЕК призоваха своите служители да останат вкъщи или да не напуснат сградите, в които се намират. По-късно говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че отговорът на Европейската комисия на атентатите в Брюксел ще бъде спокоен, както изисква ситуацията.Сградата, в която се помещава Европейската комисия (ЕК), в столицата на Белгия е евакуирана, предаде агенция Belga, като се позова на представители на полицията.

#загинали #експлозиви #заподозрени #белгийските власти #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино