Комисариатът по бежанците отказа да помага за „задържаните“ имигранти в Гърция

Комисариатът по бежанците отказа да помага за „задържаните“ имигранти в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) обяви във вторник, че прекратява работа в т.нар. хотспот центрове за регистриране имигрантите в Гърция, влезли нелегално от Турция.

Според UNHCR те са се превърнали в "центрове за принудително задържане" на бежанци. По този начин Европейският съюз е преминал граница, което за ООН е неприемливо.

Мелиса Флеминг от UNHCR заяви на среща с журналисти: "При новите условия т.нар. хотстпот центрове се превърнаха в места за задържане на хора. Съгласно политиката на комисариата да се обявява против принудителното задържане замразихме част от дейността си там."

Атинският вестник "Катимерини" допълва, че става дума за дейността на остров Лесбос – основното място, където стотици имигранти продължават да пристигат всеки ден от Турция. ООН няма да участва в прехвърлянето на хората към лагера "Мория", който вече е обект с ограничена свобода за придвижване на хората в него.

UNHCR заяви притесненията си от бързането на гръцката администрация и агенции на ЕС да приложат споразумението за връщане на имигранти и бежанци в Турция и прехвърлянето им в Европа в бъдеще след проверка и по-бавна процедура. Борис Чеширков от комисариата каза също, че ООН има съмнения за капацитета на гръцката държава да приема и обработва толкова много молби за убежище или законно пропускане към Централна и Западна Европа.

 

#ООН #Гърция #бежанци #мигранти #горещи точки #регистрация #Турция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници