„Свинско готвено" натровило децата в Кюстендил

„Свинско готвено" натровило децата в Кюстендил
39-те деца от София, Лозен и Костинброд, които бяха на зелено училище в спа хотел в Кюстендил, бяха приети на 26 април в областната болница с повръщане, разстройство и коремни болки и съмнение за натравяне. Снимка: "Монитор"
A A+ A++ A

Готово ястие „Свинско готвено" е причинило хранителното отравяне на 38 деца по време на зелено училище в Кюстендил.

Микробиологичните проби на децата разкриха в събота, че заразата е причинена от бактерията стафилококус аурелус.

39-те деца от София, Лозен и Костинброд, които бяха на зелено училище в спа хотел в Кюстендил, бяха приети на 26 април в областната болница с повръщане, разстройство и коремни болки и съмнение за натравяне. Девет от тях бяха оставени за лечение.

В ресторанта на хотела децата са закусвали пържени филии със сладко и мед, на обяд били яли супа топчета, свинско с картофи и палачинки с шоколад

Бактерии са открити в каймата, от която са приготвени супата топчета и шницелите, но липсва в пробите, взети от свинското месо.

Причинителят на заразата обаче е открит в ястието „Свинско готвено", както и при четирима души от персонала на заведението, които са отстранени от работа.

Ресторантът също е затворен. Заради случилото се, са отложени две сватбени тържества, които е трябвало да се проведат там.

„Вече е извършена пълна дезинфекция, взети са и повторни проби, чиито резултати ще излязат в средата на седмицата," обяви пред „Фокус" д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните.

Предстои инспекторите отново да влязат в кухнята, ще се проверяват суровините, поставени под възбрана.

„Някои от тях ще са с изтекъл срок, ще проследим и зареждането с нови продукти, ще дадем указания, надявам се, че нещата ще тръгнат нормално," каза още д-р Велка Войнова.

#Кюстендил #зелено училище #бактерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници