Икономиката на Испания отново в рецесия

Икономиката на Испания отново в рецесия
Всеки петък ще обявяваме реформи, и то големи реформи, заяви Мариано Рахой на конгреса на Народната партия в Мадрид. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Икономиката на Испания отново е рецесия, след като БВП на страната се сви с нови 0,3% през първото тримесечие на 2012 г.

Изпадането на Испания в рецесия не е изненада за правителството и икономическите анализатори, посочва АФП, цитирана от БГНЕС.

От своя страна, Испанската централна банка прогнозираше икономически спад в размер на 0,4% от брутния вътрешен продукт.

В същото време международната агенция „Стандард енд Пуър'с" понижи рейтинга на девет испански банки, включително Santander и BBVA.

След като в петък американската агенция за финансови оценки съобщи, че е намалила с два пункта кредитния рейтинг на Испания от „A" на „BBB+", в понеделник обяви и понижаването на кредитния рейтинг на Santander и дъщерното му дружество Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter и Barclays.

Според „Стандард енд Пуър'с" перспективата пред Испания е „отрицателна", което е сигнал за предвиждано от агенцията ново намаляване на финансовата оценка на страната.

Междувременно премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че ще продължи планираните реформи, въпреки протеста срещу плановете на правителството да съкрати разходите за здравеопазване и образование, в който в неделя по призив на синдикатите се включиха стотици хиляди испанци в 50 града на страната.

„Ще проведем реформите, които бяха обявени този петък. Всеки петък ще обявяваме реформи, и то големи реформи," заяви Мариано Рахой в реч по време на конгреса на Народната партия в Мадрид.

„Ние няма да позволим на правителството да подкопае благосъстоянието на нашите граждани в угода на германския канцлер Ангела Меркел и финансовите пазари," заяви
генералният секретар на Общия съюз на работниците Кандидо Мендес.

Премиерът изрази разбиране към гнева на испанските граждани, но посочи, че Испания има проблем и той е кризата, безработицата, рецесията и хаосът в публичните финанси.

„Трябва да направим структурни промени и да предприемем мерки на всички нива," обясни още Мариано Рахой.

Изявлението му дойде, след като в петък правителството обяви поредните мерки в рамките на борбата с кризата.

#рецесия #икономика #Мариано Рахой #антикризисни мерки #кредитен рейтинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници