В Европа няма здравно-застрахователна система, която да не е критикувана

В Европа няма здравно-застрахователна система, която да не е критикувана
Снимка: BGNES
A A+ A++ A

В Европа няма единен модел на здравно застраховане. В частното здравно застраховане, извън държавното осигуряване, съществуват различни вариации. Това коментира зам. председателят на Камсията за финансов надзор, ръководеща Управление "Застрахователен надзор" по време на международната здравна конференция, организирана от Инсмаркет, която продължава и в момента в столичния хотел "Балкан".

В Германия и Чехия е разпространено т.нар. заместващо здравно застраховане - здравното застраховане, предлагано от застрахователя, изключва ползването на държавното здравно осигуряване, въпреки че и там тази система е подложена на сериозна критика. Не се прилага в България.

Допълнително здравно застраховане (complementary) - здравното застраховане, предлагано от застрахователя, осигурява покрития, които не са включени в пакета на държавното здравно осигуряване или покрива ко-плащания над сумите, заплащани от пакета на държавното здравно осигуряване (Дания, Унгария, Белгия, Латвия, Франция, Словения)

Допълващо здравно застраховане (supplementary) - здравното застраховане, предлагано от застрахователя, осигурява същото покритие, което се осигурява от държавното здравно осигуряване, но гарантира по-добро качество, по-бързо обслужване и пр. (такава е системата във Великобритания).

Франция: Частното здравно застраховане не се използва за заобикаляне на листи на чакащите или за достъп до елитни здравни заведения. Здравното застраховане покрива реимбурсиране на ко-плащания от лицата, които са осигурени и в държавното здравно осигуряване.

Делът, покриван от държавното осигуряване, варира от 70% от тарифите за лекари и зъболекари до 60% за лабораторни изследвания. Повечето лекарства се покриват на 65%, но този процент варира от 100% за скъпи лекарства и такива без заместители до 35% за други видове лекарства.

Белгия: здравното застраховане комбинира покритие както за продукти и услуги извън пакета на на държавното здравно осигуряване, така и за ко-плащания от здравно осигурените (нормативно определени плащания, процент или абсолютна стойност от здравната услуга). Ко-плащанията включват и допълнителни разноски като например самостоятелна болнична стая или използването на определени материали в медицинските интервенции.

74.4 % от премийния приход по здравно застраховане в ЕС през 2014 г. е генериран в три държави:

Холандия – 44.2 млрд. евро (30%)

Германия – 43.2 млрд. евро (29.6%)

Франция – 21 млрд. евро (14.5%)

За да има предвидими резултати от дейността по здравно застраховане е необходима както предвидимост на честотата на събитията, така и предвидимост на средния размер на плащанията (предвидими разходи за здравните стоки и услуги).



#застраховане #здравно застраховане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници