202 млн. безработни в Европа през 2012 г., кризата продължава още 4 г.

202 млн. безработни в Европа през 2012 г., кризата продължава още 4 г.
Безработицата, особено в части от Африка и Близкия изток, се увеличава и засилва рисковете от бунтове, констатират от МОТ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

202 млн. европейци ще останат без работа през 2012 г., прогнозира Международната организация на труда (МОТ) в годишния си доклад, разпространен в неделя.

В развитите икономики, особено в Европа, заетостта няма да се върне към докризисните нива от 2008 г. поне до 2016 г. Новата прогноза отдалечава с 2 години предишните очаквания, а причината е забавящото се производство.

„Антикризисните мерки не успяха да създадат икономически растеж. Зле замислените реформи на пазара на труда също няма да го раздвижат. Тези реформи в ситуация на криза по-скоро водят до загуба на работни места и много малко нови в краткосрочен план," казва Раймонд Торес, директор на Института за международни проучвания на МОТ и водещ автор в доклада, предава „Дневник".

Средно 40% от хората в най-активната възраст 25-49 години в държавите с развити икономики в Европа са без работа повече от една година, се посочва в текста.

В края на 2011 г. без работа са били 196 млн. души и се очаква тази година те са станат с 6,1% повече, което е 202 милиона души.

Младежката безработица рязко се е увеличила и е засилила рисковете от бунтове, особено в части от Африка и Близкия изток.

„Като цяло през последните 6 месеца пазарът на труда се е влошил и особено значимо забавяне се отчита в европейските държави," казва Раймонд Торес.

Безработицата се увеличава в значителен брой държави, включително в две трети от тези в Европа.

„Фокусирането изключително върху орязването на разходите в държавите от еврозоната задълбочава кризата с работните места и дори може да предизвика втора рецесия на континента. В допълнение малък е напредъкът в други части на света, например в САЩ, където изглежда се забавя намаляването на безработицата и това вероятно ще се превърне в тенденция," казва още експертът.

Спряло е и възстановяването на заетостта в Япония. Създаването на работни места е стагнирало или отново се съкращават хора в Китай, Индия и Саудитска Арабия, докато в Латинска Америка положението изглежда малко по-добре с отчетливи успехи в Аржентина, Бразилия и Мексико.

Раймонд Торес посочва, че докладът съвсем ясно определя комбинацията от антикризисни мерки и погрешно замислени трудови реформи като истинската причина за влошаването на положението в Европа, което бавно заразява и други части на света.

В Испания безработицата стигна 24% през първото тримесечие на годината - рекордна за последните почти 20 години и една от най-тежките в развита държава.

За 11-и месец расте безработицата във Франция, където през март тя достигна най-високото ниво от 1999 г. насам.

ЕС създава около една пета от глобалното производство и след десетилетие на неразумни разходи се опитва да намери баланса между съкращения и растеж посред очертаваща се втора вълна на рецесията, отчита МОТ.

От 2007 г. насам обаче само 6 от развитите икономики са отчели ръст на заетостта - Австрия, Германия, Израел, Люксембург, Малта и Полша.

В доклада на МОТ се препоръчва правителствата да подсилят институциите си и да подобрят качеството на работните места в икономиката вместо да се опитват да дерегулират пазарите на труда в полза на бизнеса, за да може предприемачите по-лесно да съкращават хора.

Някакво дъно за рецесията в Европа може да бъде подложено с по-добро използване на структурните фондове на ЕС и с увеличаване на минималните заплати, казват още авторите.

„В МОТ разбираме, че фискалните дефицити не може да останат големи продължително време. Нужна е средносрочна стратегия за фискално консолидиране. Но въпросът е за темпото и съдържанието на този процес. Сроковете в него трябва да бъдат реалистични," предупреждава Раймонд Торес.

#Международна организация на труда #МОТ #годишен доклад #безработица #работни места #антикризисни мерки #Европа #реформи #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници