Тръмп включи в кампанията си и посещението на Обама в Хавана

Тръмп включи в кампанията си и посещението на Обама в Хавана
БГНЕС
A A+ A++ A

"Уау, президентът Обама току-що кацна в Куба, това е голяма работа, а /кубинският президент/ Раул Кастро не беше там, за да го посрещне. Той е посрещал папата и други. Никакво уважение", написа фаворитът в президентската надпревара при републиканците Доналд Тръмп в "Туитър" минути след като действащият титуляр в Белия дом Барак Обама пристигна в Куба на историческо тридневно посещение.

Фаворитът за републиканската кандидатура за президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че президентът Барак Обама бил посрещнат в Куба без дължимото уважение, съобщи БТА в обзор на реакциите по световните агенции.

На летище "Хосе Марти" в Хавана Обама беше посрещнат от няколко официални лица, сред които кубинския външен министър Бруно Родригес и кубинския посланик в САЩ Хосе Кабанас. Раул Кастро относително рядко се показва пред публика, отбелязва АП. Но той посрещна на същото летище в Хавана папа Франциск през февруари и руския патриарх Кирил миналия месец.

Белият дом заяви по повод критиките на Тръмп, че не вижда нищо обидно във факта, че Кастро не е посрещнал Обама на летището. Президентският заместник-съветник по въпросите на националната сигурност Бен Роудс заяви, че въпросът дали Кастро да бъде на летището "никога не е бил поставян или обсъждан". Той изтъкна, че официалната церемония по посрещането е планирана за днес сутринта с участието на президента Раул Кастро.

Президентският самолет "Еър форс уан" /"Боинг 747-200"/ се приземи на международното летище "Хосе Марти" в кубинската столица Хавана в, 16.18 часа местно време /20.18 ч по Гринуич/, предаде ДПА.

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери, Саша и Малия и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. "Как си, Куба?" написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. "Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците", добави той.

Усмихнат, президентът слезе по стълбичката под проливен дъжд, държейки чадър, заедно със съпругата си, последвани от Малия и Саша. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите й - розови цветя.

Веднага след пристигането си Обама се срещна със служители на посолството на САЩ в Хавана, но поради дъждовното време срещата се състоя не в посолството, а в хотел "Мелия Хавана", предаде ДПА. "Това е историческа визита и историческа възможност", заяви президентът пред американските дипломати. Той припомни за първото посещение на американски президент в Куба, това на Келвин Кулидж през 1928 година. Тогава "президентът Кулидж дошъл на борда на боен кораб и му трябвали три дни, за да стигне до тук. На мен трябваха само три часа", добави Обама.

"Наличието на посолство на САЩ /в Хавана/ означава, че ние можем по-ефективно да насърчаваме нашите ценности и интереси, и да разбираме по-добре" безпокойствата на кубинския народ, каза още президентът. Той изтъкна, че визитата му е "само първата стъпка" в новите отношения с Куба.

По-късно Обама и семейството му се разходиха пеша, под непреставащия дъжд, в историческия център на Хавана, придружавани от главния историк на столицата Еусебио Леал, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес. Те посетиха Оръжейния площад и други исторически сгради, сред които катедралата на Хавана, където се срещнаха с кардинал Хайме Ортега, един от радетелите на сближаването между Куба и САЩ, съобщи Франс прес. Големи тълпи приветстваха Обама пред катедралата. Президентът се спря няколко пъти, за да се ръкува и да помаха на събралите се.

 

 

#Раул Кастро #Барак Обама #Хавана #Куба #Първа дама #дъщери #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници