ЕК реши: Приемаме 72 000 сирийски бежанци в ЕС от Турция

ЕК реши: Приемаме 72 000 сирийски бежанци в ЕС от Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз осигурява 72 000 места за сирийски бежанци, приети в Турция. Това става възможно с промени, предложени днес от Европейската комисия.

Миналата година страните от ЕС се съгласиха да приемат задължително 22 504 бежанци, пристигнали в държави извън Общността. От тази бройка 18 000 места досега остават незаети. По силата на второ решение Италия, Гърция и Унгария имаха правото да разселят в други страни от ЕС 140 000 мигранти, пристигнали на тяхна територия. Решението беше прието и по неговата сила Унгария можеше да отпрати 54 000 души, но Будапеща се отказа от приложението.

ЕК предложи днес тези 54 000 места да бъдат дадени на сирийци, пристигнали в Турция. Така общият брой на местата в ЕС за сирийци, пристигнали в турски бежански лагери, достига 72 хиляди.

Комисията отбеляза, че от вчера е в сила решението на Европейския съвет да бъдат връщани на Турция всички незаконни мигранти и кандидати за убежище, пристигнали в Гърция. Необходимо е известно време за началото на самите операции по връщането им, тъй като това е въпрос на организация. Общо 20 държави от ЕС вече са дали подробна информация колко и какви подкрепления ще изпратят на гръцките острови за извършване на връщането към Турция - експерти, преводачи, граничари.

Предстои ЕК да представи преизчисление на квотите, по които държавите от ЕС ще приемат разселените от Турция мигранти. Броят на приетите от Турция ще бъде приспадан от броя по квотите за разселване на бежанци от Италия и Гърция.

Според квотите досега, България прие за миналата година да подслони 100 кандидати за убежище, за тази година - 500, а за догодина - 702 души. Досега у нас по квотите са пристигнали двама търсещи убежище.

Източник: БТА

#ЕС #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници