Съдът призна Савченко за виновна за убийството на руски журналисти

Съдът призна Савченко за виновна за убийството на руски журналисти
A A+ A++ A

Съдът призна украинския военен пилот Надежда Савченко за виновна за смъртта на двамата руски журналисти. Според обвинението през юни 2014 г. Савченко е подпомогнала с информация артилерийска стрелба по пропускателен пункт в източна Украйна, при която са убити двамата журналисти. Заплашва я присъда от 25 години затвор.

Изричането на присъдата и мотивите към нея ще отнемат поне две години. От рано сутринта в Донецкия съд започнаха да пристигат руски, западни и украински медии, които следят хода на съдебния процес. Влизащите в съдебната зала бяха подложени на двустепенна проверка, а сградата се охранява от над 50 полицаи и военнослужещи от вътрешните войски на Русия.

Москва не допусна високопоставения представител на Киев в Минската група за изпълнение на Минското споразумение Ирина Герашенко да присъства на изричането на присъдата на Надежда Савченко. Тя е получила писмена нота от името на руските специални служби на границата, че няма право до 2021 година да влиза на територията на Руската федерация, защото "представлява заплаха за националната ѝ сигурност".

Случаят Савченко още повече ще затрудни и без това сложния диалог между Москва и Киев и може да предизвика сериозно напрежение между тях, както беше преди няколко седмици. Според руски експерти пристигащият тези дни американски държавен секретар Джон Кери ще постави случая като елемент от своите срещи в Москва. Не е изключено, според неофициални източници, в по-късен етап след изричането на присъдата Савченко да бъде разменена за представители на Русия, пленени от украинските власти в Донбас.

#пилот #Надежда Савченко #журналист #стрелба #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници