Днес настъпи астрономическата пролет!

Днес настъпи астрономическата пролет!
A A+ A++ A

Астрономическата пролет настъпи у нас тази сутрин в 6 часа и 30 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Сезонът на разцъфването започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното полукълбо.

Слънчевите лъчи започват да падат по-вертикално, като се увеличава енергията с която се нагрява земната повърхност и океаните. В района зад полярния кръг слънцето изгрява с което се намалява и прекратява загубата на топлина в Космоса. С напредването на пролетта все по-голяма част от съответното полукълбо e осветено от слънцето като нощта намалява значително, а продължителността на деня нараства и става по-голяма от тази на нощта.

В началото на седмицата в Долна баня пристигнаха щъркелите. По традиция, те са знак на пролетта и време за сваляне на мартеничките. Затова беше свалена и гигантската мартеница от читалището в града. Българското дружество за защита на птиците е регистрирало общо 21 щъркелови гнезда в района на Долна баня.


Половин милион цветя ще разцъфтят тази пролет в парковете и градините в София. Някои от централните градски пространства като пешеходната зона по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, Борисовата градина и тази пред Националната художествена галерия ще се обагрят до месец с лалета, нарциси и незабравки. С ефектни цветни пана ще бъде декорирано и парковото пространство около НДК.

#време #пролет #земя #океан #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници